„Autoritățile moldovenești cu pașapoarte românești trebuie să înțeleagă că poartă responsabilitatea pentru toți locuitorii țării, inclusiv pentru cei care cer relații mai bune cu Rusia”. Este declarația făcută de șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale a Federației Ruse, Leonid Sluţkii, potrivit Unimedia.info.
Într-o postare plasată pe canalul său de Telegram, Leonid Sluţkii, care este și lider al Partidului Liberal-Democrat din Rusia, susține că autoritățile de la Chișinău riscă să meargă pe un drum periculos. Potrivit lui, președintele Republicii Moldova a calificat protestele oamenilor din Autonomia Găgăuză drept o „încercare de destabilizare” a situației. Dar ignorarea în continuare a părerii cetățenilor este o mare greșeală, mai spune Sluţkii.
El mai constată că găgăuzii vin zilnic cu o serie de revendicări economice și politice în adresa autorităților centrale ale țării.
Ce se întâmplă la Chișinău? Nimic, se prefac că în sudul Moldovei nu se întâmplă absolut nimic. Ce vor protestatarii? Totul este foarte simplu: reducerea creșterii prețurilor, ceea ce înseamnă stoparea sărăcirii populației și consolidarea relațiilor moldo-ruse”, susține Sluțkii.
Potrivit liderului formațiunii ruse, manifestații au avut loc la Comrat (capitala Autonomiei), Vulcănești și Ceadîr-Lunga și au fost organizate de activiști civici și deputați ai Adunării Populare. Protestatarii au scandat: „Stop creșterii prețurilor!”, „Găgăuzia!”, Pentru prietenia cu Rusia”, „Găgăuzii și moldovenii sunt frați”, „Moldova, Rusia!”.
„Autoritățile moldovenești, care sunt implicate activ în proiectul occidental „anti-Rusia”, nici nu vor să-și audă propriii cetățeni. Este de înțeles faptul că o manifestare deschisă și de solidaritate cu Rusia contrazice puternic ideologia oficială a rusofobiei, care deja a fost impusă Chișinăului din exterior”, a mai adăugat șeful Comitetului Dumei de Stat a Rusiei.
O astfel de politică, spune Sluțkii, este de fapt o manifestare a unei încălcări latente a drepturilor întregului popor, care și-a câștigat statalitatea. El mai crede că regimul de la Chișinău ori de câte ori respinge orice inițiativă a autorităților Autonomiei, va ajunge până la blasfemie politică.
„Ne amintim cu toții cât de dur a fost înăbușită decizia Adunării Populare a Găgăuziei privind nerespectarea hotărârii autorităților centrale de interzicere a panglicii „Sfântului Gheorghe”. Mai mult, președintele Maia Sandu își anulează sistematic vizita la Comrat, se pare că nu dorește să discute cu cetățenii nici despre problemele lor, nici despre situația actuală. Poate fi desconsiderată într-atât poziția locuitorilor Autonomiei, care, conform Constituției Republicii Moldova, au dreptul la autodeterminare?”, se întreabă politicianul.
„Întotdeauna am susținut și vom sprijini poporul găgăuz. Considerăm că opinia acestuia trebuie luată în considerare atunci când este vorba despre elaborarea oricăror strategii, planuri, alegerea partenerilor străini, precum și implementarea politicilor externe și interne. Este timpul ca autoritățile moldovenești cu pașapoarte românești în buzunar să însușească faptul că sunt responsabile de toți locuitorii țării, inclusiv de cei care cer relații mai bune cu Rusia”, a conchis șeful Comitetului Dumei de Stat pentru afaceri internaționale a Federației Ruse, Leonid Sluţkii.