China ar putea invada Taiwanul în următoarele 18 luni, au declarat pentru Fox News actuali și foști oficiali americani familiarizați cu informațiile furnizate de serviciile americane și aliate. Aceștia au sugerat că va exista o fereastră "deosebit de periculoasă" între reuniunea Congresului Național al Partidului Comunist Chinez, ce se va desfășura în noiembrie, respectiv alegerile prezidențiale din SUA din anul 2024.
Doi foști înalți oficiali au declarat pentru Fox News că informațiile de care dispun sugerează că Beijingul vede potențiala oportunitate pentru un asalt amfibiu și o invazie militară împotriva Taiwanului, aceste acțiuni urmând să se desfășoare în cele 18 luni.
"Am fost întotdeauna conștienți de faptul că Beijingul are mereu un plan, în continuă evoluție, pentru un asalt amfibiu și o invazie militară asupra Taiwanului. Dacă nu reușesc să se reunifice politic, atunci o vor face cu forța", a zis un fost înalt oficial înalt al serviciilor de informații.
"Ceea ce este diferit acum e că dispunem de informații despre faptul că această chestiune a trecut de la un scenariu nedefinit, nebulos, la convingerea că există o fereastră de oportunitate în următoarele 18 luni. Nu cred că este o coincidență că fereastra de oportunitate există pe parcursul unei administrații Biden", a completat acesta.
Un fost înalt oficial al administrației Trump a declarat că vizita în Taiwan a Președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, este folosită ca "pretext" pentru o agresiune sporită chineză în jurul Taiwanului, adăugând pe de altă parte că vizita respectivă nu reprezintă cauza reală a intensificării acțiunilor ostile chineze.
Fostul comandant al forțelor americane din Indo-Pacific, amiralul Philip Davison, spunea anul trecut despre China că ar putea invada Taiwanul în următorii șase ani, până în 2027.
"Fereastra este acum între Congresul Partidului și următoarele alegeri prezidențiale din SUA", a spus oficialul, menționând că fereastra s-ar putea închide până în ianuarie 2025, la sfârșitul perioadei de tranziție prezidențială.
"Cred că acum ne aflăm într-o fereastră de doi ani foarte periculoasă", a completat acesta.
Cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez se va desfășura cel mai probabil în noiembrie, eveniment pe parcursul căruia președintele chinez Xi Jinping urmează să fie reales.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat pentru Fox News că Statele Unite "nu vor căuta și nu vor o criză".
"Suntem pregătiți să gestionăm ceea ce Beijingul alege să facă. Nu ne vom angaja în tatonări și nu căutăm să escaladăm. În același timp, vom fi hotărâți. Nu vom fi descurajați să operăm în mările și cerurile Pacificului de Vest", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC pentru Fox News.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că Statele Unite "vor continua să sprijine Taiwanul, în concordanță cu angajamentele noastre în temeiul Legii relațiilor cu Taiwanul, respectiv să apere un Indo-Pacific liber și deschis".
"Comunicăm îndeaproape cu aliații și partenerii noștri, respectiv menținem linii deschise de comunicare cu Beijingul. Vom continua să susținem pacea și stabilitatea", a mai spus acesta.
Cu toate acestea, fostul înalt oficial al administrației Trump a declarat pentru Fox News că "probabilitatea invaziei a crescut dramatic, China percepând că Statele Unite sunt într-o poziție slăbită", acesta făcând astfel referire la modul în care administrația Biden le-a cedat talibanilor Afganistanul în 2021, respectiv la invazia rusească asupra Ucrainei, care s-a soldat doar cu "sancțiuni impuse Rusiei cu jumătate de măsură".
Oficialul a mai spus că Xi a fost încurajat de "problemele interne" ale SUA, inclusiv de criminalitatea din orașele din întreaga țară, de "lipsa de control" la granița de sud și de "eșecul" politicii energetice a administrației Biden.
Oficialul a subliniat că invazia ar putea avea loc înainte de învestirea viitorului președinte în 2025, spunând că Beijingul se teme de alegerea "unui alt lider care ar putea reveni la o politică externă mai solidă, de tipul 'pace prin forță' și politici interne mai puternice".
În ceea ce privește criticile la adresa politicii externe a actualei administrații și a retragerii acesteia din Afganistan, un oficial al administrației Biden a declarat pentru Fox News că Beijingului "i-ar fi plăcut nespus de mult ca SUA să fie în continuare blocate într-un război de 20 de ani, cheltuind alte miliarde de dolari și concentrându-se pe războiul civil al unei alte țări".
"Prin posibilitatea de a ne retrage forțele din Afganistan, am reușit să le repoziționăm și să ne reorientăm eforturile către alte zone ale lumii", a spus oficialul.
Oficialul a mai precizat că părăsirea Afganistanului a pus Statele Unite 'într-o poziție mult mai bună pe scena geopolitică când vine vorba de competiția noastră strategică cu China sau cu orice alte probleme importante din întreaga lume".
Însă, în timpul unui interviu acordat miercuri pentru Fox News, fostul secretar adjunct al Apărării pentru Asia de Est, Heino Klinck, a declarat că Statele Unite "nu au reușit să descurajeze adversarii în ultimele 18 luni".
Acesta a mai zis că vede 2024 ca fiind un "an deosebit de periculos".
"Nu se desfășoară doar alegerile din Statele Unite, ci sunt și alegerile prezidențiale din Taiwan", a explicat Klinck.
"Consider 2024 ca fiind periculos, deoarece cred că PCC, în special președintele Xi Jinping, îl va vedea ca o potențială fereastră de oportunitate pe fondul alegerilor din SUA și a faptului că probabil percepe că Statele Unite se vor sfii de o criză internațională în timpul alegerilor prezidențiale", a mai zis acesta.
Klinck, care a servit anterior și ca atașat militar al SUA la ambasada americană de la Beijing, este în prezent consilier principal al Biroului Național de Cercetare Asiatică.
"De asemenea, cred că Xi percepe că viitorul președinte taiwanez va aduce Taiwanul mai aproape de independență", a mai zis acesta.
Oficialii actuali ai administrației Biden au declarat pentru Fox News că situația este fluidă și că o monitorizează îndeaproape în timp ce China se pregătește pentru "potențiala escaladare".
Oficialii au mai precizat că se concentrează asupra a ceea ce ar putea însemna amenințarea sporită pentru Taiwan, pentru relațiile dintre SUA și China și pentru anumite industrii critice care ar putea fi afectate.
Coordonatorul comunicațiilor strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat marți că, dinainte de vizita lui Pelosi în Taiwan, Beijingul "s-a poziționat să facă pași suplimentari și ne așteptăm ca ei să continue să reacționeze pe un orizont ce ține de un termen mai lung".
În acest moment, chinezii au declarat mai multe zone de închidere în jurul Taiwanului, pentru a desfășura exerciții militare, iar Klinck a zis pentru Fox News că unele dintre acele zone de închidere "intră în apele teritoriale taiwaneze".
Klinck a declarat pentru Fox News că aceasta este prima dată când exercițiile militare au loc la est de Taiwan.
"Chinezii încearcă să transmită Taiwanului că nu au ape teritoriale 'pentru că ne aparțineți', iar ei vor face acest lucru acum, efectuând exerciții acolo, unde nu au mai făcut asta până în prezent. Au mai declarat anterior zone de închidere și au efectuat exerciții, dar nu au făcut-o niciodată în partea de est a Taiwanului", a spus acesta.
Oficialii administrației Biden au avertizat de luni de zile cu privire la o agresiune sporită chineză, un oficial de top al Pentagonului trăgând luna trecută un semnal de alarmă conform căruia e "doar o chestiune de timp" până să aibă loc un "incident major" în Indo-Pacific.
Secretarul adjunct pentru Apărare și Securitate privind zona Indo-Pacific, Ely Ratner, a declarat luna trecută că Pentagonul a asistat la o "creștere bruscă" a comportamentului agresiv al armatei chineze în Indo-Pacific.
Avertismentele de la Pentagon vin la doar câteva zile după ce președintele Statului Major, generalul Mark Milley, le-a ordonat subordonaților să colecteze informații despre interacțiunile dintre armatele americane și chineze de pe parcursul ultimilor cinci ani.
Directiva vine, de asemenea, în tandem cu avertismentul unor oficialii de top ai serviciilor de informații privind amenințarea reprezentată de Beijing pentru SUA.
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat la începutul acestei luni despre China că reprezintă "cea mai mare amenințare pe termen lung" pentru securitatea economică și națională a SUA.
Tot în această lună, Centrul Național de Contrainformații și Securitate a avertizat că liderii de stat și locali sunt expuși "riscului" de a fi "manipulați" pentru a sprijini agendele "ascunse" ale Partidului Comunist Chinez, Beijingul încercând să vizeze oficialii din afara Washingtonului pentru a face lobby pro-Beijing cu scopul de a fi impuse politici prietenoase la nivel federal.
În aprilie, directorul CIA William Burns a emis un avertisment similar celui lansat de Wray, menționând, de asemenea, că Beijingul a fost un actor tăcut cu privire la agresiunea președintelui rus Vladimir Putin asupra Ucrainei.
Burns mai precizase despre China că este "în multe privințe, cel mai amplu test cu care CIA s-a confruntat vreodată". (sursa: Fox News)