BREAKING: SUA, operațiune de succes împotriva terorismului. Liderul organizației teroriste Al-Qaeda a fost ucis


BREAKING: SUA, operațiune de succes împotriva terorismului. Liderul organizației teroriste Al-Qaeda a fost ucis

Statele Unite au desfășurat o operațiune "reușită" de contraterorism împotriva liderului organizației teroriste Al-Qaeda, ne referim la Ayman Al-Zawahiri. Operațiunea s-a desfășurat în acest weekend în Afganistan, a declarat pentru Fox News un înalt oficial al administrației Biden. 

Președintele Biden este așteptat să susțină la ora 2:30 AM, ora României, un discurs cu privire la operațiune. 

"În weekend, Statele Unite au desfășurat o operațiune de combatere a terorismului împotriva unei ținte semnificative Al-Qaeda din Afganistan", a declarat pentru Fox News un înalt oficial al administrației Biden. 

"Operațiunea a avut succes și nu au existat victime civile", a completat acesta. 

Două surse din serviciile de informații au transmis pentru Fox News că liderul Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, a fost ucis într-un atac cu drone desfășurat de CIA în Kabul. 

Moartea lui Al-Zawahiri ar fi cea mai mare lovitură pentru Al-Qaeda de când fondatorul acestei organizații teroriste, Osama bin Laden, a fost ucis de SUA în 2011.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a confirmat că a avut loc un atac pe care l-a condamnat ferm, catalogându-l drept o încălcare a "principiilor internaționale".

Zawahiri, care tocmai împlinise 71 de ani, a rămas un simbol internațional vizibil al grupării teroriste, la 11 ani după ce SUA l-au ucis pe Osama Bin Laden. La un moment dat, el avea rolul de medic personal al lui Bin Laden.

Guvernul SUA nu a confirmat încă moartea acestuia. Președintele Joe Biden va vorbi despre "o operațiune de succes de combatere a terorismului", ce s-a desfășurat împotriva Al-Qaeda în Afganistan, a declarat luni Casa Albă.

Departamentul de Stat al SUA oferise o recompensă de până la 25 de milioane de dolari americani pentru informații care duceau direct la capturarea lui Zawahiri.

Zawahiri provine dintr-o familie egipteană distinsă, potrivit New York Times. Bunicul său, Rabia'a ​​al-Zawahiri, a fost imam la Universitatea al-Azhar din Cairo. Unchiul său, Abdel Rahman Azzam, a fost primul secretar al Ligii Arabe.

El a ajutat la pregătirea celui mai mortal atac terorist de pe pământul american, când atacatorii au transformat avioanele americane în rachete.

"Cei 19 frați care și-au dat sufletele lui Allah atotputernicul, Dumnezeu atotputernicul le-a dat această victorie de care ne bucurăm acum", a spus al-Zawahiri într-un mesaj video lansat în aprilie 2002.

A fost primul dintre multele mesaje batjocoritoare pe care teroristul - care a devenit liderul Al-Qaeda după ce forțele americane l-au ucis pe Bin Laden în 2011 - le-a transmis de-a lungul anilor, îndemnând militanții să continue lupta împotriva Americii și mustrându-i pe liderii americani.

Zawahiri s-a aflat constant în mișcare odată ce invazia Afganistanului condusă de SUA a început după atacurile din 11 septembrie 2001. La un moment dat, el a scăpat de un atac american în regiunea accidentată și muntoasă Tora Bora din Afganistan, un atac în urma căruia soția și copiii acestuia au murit. 

Și-a făcut debutul public ca militant musulman când se afla în închisoare pentru implicarea sa în asasinarea din 1981 a președintelui egiptean Anwar Sadat.

În acel moment, Al-Zawahiri, un tânăr medic, era deja un terorist hotărât care a conspirat de mai mulți ani să răstoarne Guvernul egiptean pentru a-l înlocui cu o putere islamică fundamentalistă. El a susținut cu mândrie asasinarea lui Sadat după ce liderul egiptean a făcut pace cu Israelul.

A petrecut trei ani în închisoare după asasinarea lui Sadat și a susținut că a fost torturat în timpul detenției. După eliberare, a plecat spre Pakistan, unde a tratat luptători mujahedini răniți care au luptat împotriva ocupației sovietice a Afganistanului.

Atunci l-a cunoscut pe Bin Laden, cu care a identificat o cauză comună.

"Colaborăm cu fratele Bin Laden", a spus el, anunțând  în mai 1998 fuziunea grupării sale teroriste, Jihadul Islamic Egiptean, cu Al-Qaeda.

Cei doi lideri teroriști au semnat o declarație comună: "Hotărârea de a ucide și de a lupta împotriva americanilor și a aliaților lor, fie că sunt civili sau militari, este o obligație pentru fiecare musulman".

Atacurile împotriva Statelor Unite au început câteva săptămâni mai târziu, prin atentatele sinucigașe asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, care au ucis peste 200 de persoane și au rănit peste 5.000 de persoane. Zawahiri și Bin Laden s-au bucurat după ce au scăpat de un atac american cu rachete de croazieră în Afganistan, care fusese lansat ca răzbunare.

A urmat atacul asupra navei USS Cole din Yemen, în octombrie 2000, când atacatorii sinucigași de pe o barcă și-au detonat barca, ucigând 17 marinari americani și rănind alți 39.

Punctul culminant al complotului terorist al lui Zawahiri a venit pe 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de oameni au fost uciși în atacurile asupra turnurilor gemene ale World Trade Center și Pentagon. Un al patrulea avion deturnat, care se îndrepta spre Washington, s-a prăbușit într-un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii au ripostat.

De atunci, Al-Zawahiri și-a construit profilul public, apărând pe numeroase casete video și audio pentru a-i îndemna pe musulmani să se alăture jihadului împotriva Statelor Unite și a aliaților săi. Unele dintre casetele sale au fost urmate imediat de desfășurarea unor atacuri teroriste.

În mai 2003, de exemplu, atentatele sinucigașe aproape simultane din Riad, Arabia Saudită, au ucis 23 de persoane, inclusiv nouă americani, la câteva zile după ce a fost lansată o casetă despre care se credea că ar conține vocea lui Zawahiri. (sursa: CNN, Fox News, Sky News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.