"Imaginați-vă catastrofa globală care ar urma dacă am deveni dependenți de China pentru cipurile avansate!". Avertismentul unui reprezentant republican de top cu privire la ofensiva tehnologică a Beijingului: "SUA sunt somnambule în timp ce se petrece episodul Sputnik al acestei generații!"


"Imaginați-vă catastrofa globală care ar urma dacă am deveni dependenți de China pentru cipurile avansate!". Avertismentul unui reprezentant republican de top cu privire la ofensiva tehnologică a Beijingului: "SUA sunt somnambule în timp ce se petrece episodul Sputnik al acestei generații!"

Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților din SUA, a redactat un editorial pentru publicația Fox News, pe parcursul căruia a avertizat asupra pericolului reprezentat de situația în care China va avea un control majoritar asupra industriei de semiconductoare. 

"Imaginați-vă catastrofa globală care ar urma dacă am deveni dependenți de China pentru aceste cipuri, care se găsesc în sistemele de arme avansate, avioane și alte zone critice ale industriei de apărare. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple!", a zis acesta. 

În acest context, Michael McCaul a pregătit o legislație care, dacă va fi adoptată și implementată, va revitaliza industria americană de semiconductoare și va ajuta SUA să câștige următoarea mare competiție globală, similară ca importanță cu cea a Cursei Spațiale din secolul trecut. 

Redăm editorialul redactat de reprezentantul republican:

"Pe 4 octombrie 1957, lumea s-a schimbat pentru totdeauna. Uniunea Sovietică a lansat Sputnik, primul satelit în spațiu. Acest moment a uimit lumea și a șocat poporul american.

Acest eveniment singular a dat startul Cursei Spațiale și al unei perioade de inovație și inginerie incredibile, punând bazele pentru multe dintre tehnologiile pe care ne bazăm astăzi.

Una dintre cele mai semnificative inovații care a înflorit ca urmare a Cursei Spațiale a fost semiconductorul. În timp ce Guvernul federal a jucat un rol major în sprijinirea industriei semiconductoarelor din SUA încă de la sfârșitul anilor 1940, pe perioada Cursei Spațiale inovația a prosperat și tehnologia semiconductoarelor s-a dezvoltat într-un ritm accelerat. Statele Unite și-au propus nu numai să câștige Cursa Spațială, ci și să eclipseze definitiv URSS ca națiune-lider în plan științific și tehnologic.  

Dar inovația americană nu poate fi doar o parte din istoria noastră. După cum scria William Shakespeare, "ceea ce este în trecut reprezintă un prolog" și trebuie să învățăm din istorie pentru a ne pregăti pentru viitor.

Câteva decenii mai târziu, în anii 1980, președintele Ronald Reagan a înțeles ce înseamnă semiconductorii pentru națiune, declarând că 'sănătatea și vitalitatea industriei semiconductoare din SUA sunt esențiale pentru competitivitatea viitoare a Americii'.

Din păcate, de-a lungul anilor, producția de semiconductori a Americii a scăzut. Aceasta este o industrie care a fost inventată aici, construită cu inovația americană. Însă, nu am reușit să ne menținem avantajul competitiv în producție, bazându-ne pe alții pentru aceste componente critice care fac totul să funcționeze, de la prăjitorul tău la telefonul mobil la avioanele de luptă.

În prezent, 90% din toți semiconductorii avansați sunt fabricați în Taiwan – însă Xi a spus că 'va folosi forța' pentru a reuni Taiwanul cu China. Chiar săptămâna trecută, directorul CIA a spus pe parcursul Forumului de Securitate din Aspen că 'e mai puțin relevantă întrebarea dacă conducerea chineză ar putea alege să folosească forța pentru a controla Taiwanul, ci întrebarea este cum și când'.

Ne confruntăm cu o amenințare generațională din partea Chinei. Ei plănuiesc să construiască 31 de fabrici de semiconductori în următorii ani și cheltuiesc sute de miliarde de dolari pentru a atrage companii – inclusiv americane – cu scopul de a-și construi lanțul de aprovizionare cu semiconductori.

Rapoartele recente arată că Beijingul stochează instrumentele pentru a face cipuri pentru propriile nevoi, ceea ce duce la apariția unor lipsuri pentru America și partenerii noștri aliați.

Cu alte cuvinte, Statele Unite sunt somnambule în timp ce se petrece episodul Sputnik al acestei generații.

Imaginați-vă catastrofa globală care ar urma dacă am deveni dependenți de China pentru aceste cipuri, care se găsesc în sistemele de arme avansate, avioane și alte zone critice ale industriei de apărare. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple!

America a ajuns într-un moment crucial al istoriei sale. Liderii și parlamentarii noștri nu mai pot fi ezitanți! Intențiile Chinei sunt clare. Ei vor face orice pentru a controla producția de semiconductori.

De aceea, îi îndemn pe colegii mei din Congres să mi se alăture în adoptarea acestei legislații vitale.

Sunt mândru să fiu printre inițiatorii Actului CHIPS pentru America, legislație la care am început să lucrez cu administrația anterioară pentru a securiza lanțul avansat de aprovizionare cu semiconductori. Și sunt mândru să susțin acum legislația CHIPS Plus care va investi în viitorul Americii și va înnoi baza noastră de producție chiar aici, în America.

În plus, acest proiect de lege include condiționalități critice atât pentru granturi, cât și pentru stimulentele fiscale. Oricărei companii care va lua bani federali i se va interzice să sprijine fabricarea de cipuri avansate în China. 

Această legislație se referă la securitatea națională, deoarece cipurile produse la nivel național ne protejează securitatea națională.

Spre deosebire de primul nostru moment Sputnik din 1957, de data aceasta avem luxul de a ști ce urmează – și exact ce trebuie să facem pentru a preveni acest lucru. De aceea trebuie să adoptăm Legea CHIPS și să câștigăm următoarea mare competiție globală. Securitatea națională și economică a Americii depinde de asta!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.