Un nou disident rus atins de mâna lungă a Kremlinului: Ciubais, criticul lui Putin, internat în spital cu o boală care i-a atacat sistemul nervos


Un nou disident rus atins de mâna lungă a Kremlinului: Ciubais, criticul lui Putin, internat în spital cu o boală care i-a atacat sistemul nervos

Anatoli Ciubais, care a demisionat din funcția de emisar special al Kremlinului din cauza invaziei ruse în Ucraina, este internat în spital undeva în Europa, cu o boală autoimună rară, care atacă sistemul nervos.

Reportera şi activista politică rusă Ksenia Sobceak a anunțat pe Twitter diagnosticul aflat chiar de la Ciubais: sindromul Guillain-Bare, o afecţiune a sistemului nervos periferic, provocată de sistemul imunitar, transmite Reuters luni. Ea nu a dezvăluit unde este spitalizat fostul oficial, care a plecat din Rusia imediat după demisia din martie.

Anatoli Ciubais, în vârstă de 67 de ani, a fost şeful de cabinet al preşedintelui rus Boris Elţin şi reprezentant special al actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru legăturile cu organizaţiile internaţionale.

Anatoli Ciubais, considerat unul dintre cei mai importanţi reformatori liberali ai Rusiei, a renunţat la postul de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale la sfârșitul lunii martie, după invazia din Ucraina.

Ciubais a părăsit, inainte de a-și face cunoscută poziția, teritoriul Federaţiei Ruse şi nu intenţionează să se întoarcă în ţară.

Anatoli Ciubais este cea mai marcantă personalitate care s-a retras dintr-o funcţie oficială după ce Rusia declanşat aşa-zisa "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Ciubais, considerat arhitectul reformelor economice post-sovietice, a fost mai demult şeful de cabinet al preşedintelui rus Boris Elţin.

El a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care a condus-o din 2008. În funcţia de reprezentant special, Ciubais avea sarcina de a atinge "obiective de dezvoltare durabilă".

Mulţi oameni îl acuză pe Ciubais de faptul că a permis unui grup mic de magnaţi să se îmbogăţească în timpul campaniei de privatizare din 1990, în timp ce milioane de ruşi au fost lăsaţi în sărăcie în contextul colapsului economic.

În ultimii ani, Anatoli Ciubais a continuat să pledeze pentru reforme economice şi a fost una dintre cele mai marcante personalităţi asociate cu guvernul rus.

În 2010, Ciubais a atenţionat că ascensiunea fascismului este singura mare ameninţare pentru Rusia şi ar putea distruge ţara.

Potrivit Kremlinului, conflictul în Ucraina scoate la iveală cine sunt "trădătorii" în Rusia. "Unii demisionează, alţii părăsesc ţara. Este o purificare", a declarat joia trecută purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Un număr nedeterminat, dar important de ruşi au părăsit Rusia în ultimele trei săptămâni din cauza înăspririi controlului de către Moscova de la începutul invaziei din Ucraina la 24 februarie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.