China comunistă își reînfige tentaculele în sistemul american de învățământ. Obiectivele subversive ale institutelor Confucius 2.0


China comunistă își reînfige tentaculele în sistemul american de învățământ. Obiectivele subversive ale institutelor Confucius 2.0

Pe parcursul ultimilor ani, colegiile și universitățile din America au pus lacătul institutelor Confucius, pe fondul informațiilor privind conexiunea în plan financiar dintre aceste centre și puterea de la Beijing, însă o parte se redeschid acum sub un alt nume, în timp ce continuă să accepte bani de la Partidul Comunist Chinez.

Scopul pretins de aceste institute este de a le oferi studenților lecții despre limba și cultura chineză. Pe de altă parte, tensiunile dintre Guvernul chinez și Statele Unite au atins un nivel nemaivăzut în ultimele decenii și, după cum avertizează oficialii serviciilor de informații, predarea limbii și culturii chineze reprezintă doar un paravan de care se folosesc comuniștii chinezi pentru a pătrunde în sălile de clasă din SUA. 

În timpul unei audieri din 2019 în Senatul SUA, directorul FBI, Christopher Wray, a spus că institutele Confucius reprezintă o "sursă de îngrijorare" și fac parte din "strategia de putere soft a Chinei".

"Aceștia oferă o platformă pentru a disemina propaganda Guvernului chinez sau a Partidului Comunist Chinez", a mai zis Wray.

Pe fondul criticilor din partea politicienilor și a liderilor guvernamentali, zeci de colegii și universități americane au anunțat că institutele Confucius care operează în campusurile lor își vor închide porțile. Asociația Națională a Savanților a afirmat că de la 118 institute Confucius care au funcționat cândva în SUA s-a ajuns la doar 18.

Însă, chiar dacă cel puțin 100 de colegii și universități și-au închis institutele Confucius, punând efectiv capăt acordurilor cu aceste entități ale Partidului Comunist Chinez, o serie de instituții de învățământ au încheiat de atunci noi acorduri cu Guvernul chinez, potrivit unui raport recent al Asociației Naționale a Savanţilor. 

Universitatea de Stat din Georgia, de exemplu, și-a închis Institutul Confucius în iulie 2020. În aceeași lună, potrivit raportului, a fost semnat un nou acord între universitatea americană și Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, fosta școală parteneră a Institutului Confucius, conturându-se un nou program: Programul de limbă și cultură chineză.

Acordurile nou semnate care pun bazele Programului de limbă și cultură chineză conțin prevederi precum "o protecție mai bună pentru libertatea intelectuală".

Universitatea Western Michigan, al cărei Institut Confucius a fost închis pe 31 decembrie 2020, a semnat un nou acord cu fostul partener al Institutului Confucius din China, Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, contract care a intrat în vigoare la doar o zi după închiderea Institutului Confucius, potrivit raportului. 

Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, conform noului contract, este responsabilă pentru trimiterea unui savant și pentru plata salariului acestuia, costurile locuinței și alte cheltuieli. Universitatea Western Michigan oferă spațiu pentru noul program, ajută la obținerea unei vize pentru savantul ales de Guvernul chinez și oferă "sprijin fiscal" nespecificat, conform raportului.

Universitatea sponsorizată de Guvernul chinez este, de asemenea, responsabilă pentru "oferirea curriculum-ului" și "selecția manualelor", potrivit raportului. Similar cu modul în care a funcționat Institutul Confucius, savantul vizitator numit de Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing este "responsabil de supravegherea și coordonarea tuturor profesorilor și personalului oferit de BLCU".

În total, cel puțin 28 de universități și-au înlocuit programele Institutului Confucius cu ceva similar, potrivit raportului Agenției Naționale a Savanților. 

Ian Oxnevad, cercetător al Asociației Naționale a Savanților și autor al raportului, a declarat pentru Fox News Digital că universitățile americane implementează Institutul Confucius 2.0.

"Marca este pătată, dar asta nu înseamnă că vehiculul a dispărut. Știi, poți să te gândești la el precum la o marcă pătată, dar produsul este încă viabil pentru China. Așa că-l vor reîmpacheta și vinde precum ceva diferit, chiar dacă reprezintă în realitate același lucru", a spus Oxnevad.

El a mai spus că amenințarea pe care o reprezintă institutele Confucius, inclusiv în noua lor formă, constă în faptul că acestea servesc drept vehicul pentru China cu scopul de a "modela percepțiile despre China în rândul studenților americani" și nu numai.

"Este o piață de desfacere pentru propagandă. În același timp, se oferă practic o locație în care China ar putea conduce activități de spionaj economic, cu obiectivul de a fura secrete care sunt dezvoltate în mediul academic și pentru a le trimite înapoi în China", a zis Oxnevad. 

"Permite spionarea dizidenților. Dacă aveți critici la adresa Chinei, atunci a avea profesori în instituție care sunt aleși de Guvernul chinez, evident, le conferă o modalitate de monitorizare", a mai precizat acesta. 

Rebrandingul institutelor Confucius vine pe fondul avertismentelor lui Wray, precum și ale lui Ken McCallum, directorul general al serviciului de informații MI5 al Regatului Unit. Cei doi au făcut declarații în timpul unei apariții comune la Londra, pe 6 iulie, când au lansat un avertisment pentru companiile americane: Guvernul chinez vrea să vă fure tehnologia.

"Guvernul chinez s-a hotărât să vă fure tehnologia – orice tehnologie care vă face industria să funcționeze – și să o folosească pentru a vă submina și a vă domina piața", a spus Wray. 

"Și s-au hotărât să folosească toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a o face", a mai avertizat acesta. 

Wray a mai spus că Partidul Comunist Chinez este hotărât să vizeze atât companiile din orașele mici, cât și cele din orașele mari. (sursa: Fox News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.