Serviciile secrete poloneze, operațiune de impact: Au fost publicate adresele centrelor rusești de filtrare unde ucrainenii sunt duși cu forța de hoardele Kremlinului. Cei închiși în lagăre cu scopul de a fi deportați în Rusia sunt, într-o proporție covârșitoare, copii


  • ACP
  • Jul 28, 2022 18:48
  • 1685
Serviciile secrete poloneze, operațiune de impact: Au fost publicate adresele centrelor rusești de filtrare unde ucrainenii sunt duși cu forța de hoardele Kremlinului. Cei închiși în lagăre cu scopul de a fi deportați în Rusia sunt, într-o proporție covârșitoare, copii

Departamentul de Stat al Statelor Unite a informat că armata și serviciile secrete ruse au reținut ori au deportat deja în Rusia, până în prezent, "între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni, inclusiv 260.000 de copii". Aceștia au trecut de lagărele de filtrare organizate de FSB, sau se află încă în ele, lagăre ale căror locații au fost identificate de serviciile de informații ale Poloniei, potrivit purtătorului de cuvânt al ministrului-coordonator al serviciilor speciale, Stanisław Żaryn.  

"Kremlinul a organizat o rețea de închisori și lagăre de filtrare în care-i verifică pe ucrainenii deținuți în număr mare. Pe perioada în care stau în lagăr, FSB efectuează interogatorii, analizează articolele confiscate, inclusiv suporturile de date și caută prin activitatea de pe rețelele sociale", a spus miercuri purtătorul de cuvânt, pe parcursul unei declarații online. El a dat exemple de astfel de locații din Donețk, Dokuchaievsk, Manush, Novoazovsk și Starobesheve unde funcționează centrele de filtrare rusești identificate de serviciile speciale poloneze, arătând și fotografii prin satelit și coordonatele exacte ale acestor centre ale serviciilor de informații ruse.  

"Rușii verifică dacă deținuții au pe corpurile lor urme ale participării la confruntarea militară și chiar ce tatuaje au. Dacă cineva trezește chiar și o umbră de suspiciune, el devine obiectul represiunii, care poate duce la moarte. O soartă teribilă îi așteaptă și pe cei cărora, după un rezultat pozitiv, li se ordonă să lupte în rândurile agresorului", a mai spus Stanisław Żaryn, confirmând astfel și rapoartele recente care au indicat că mulți ucraineni ținuti în astfel de lagăre de filtrare au relatat că au fost bătuți și lipsiți de somn și hrană, pe lângă alte torturi.  

Ucrainenii care trec cu bine de procesul rusesc de filtrare și verificare, care durează de la câteva ore până la câteva zile, sunt trimiși apoi în Rusia, unde se confruntă adesea cu conscripția forțată în armata rusă, iar cei care au "obiecții" sunt supuși torturii, a adăugat purtătorul de cuvânt.  

"Obiectivul acțiunilor rușilor este de a sparge rezistența apărării ucrainene, de a rupe moralul societății și de a semăna teroare. Ca parte a eforturilor de distrugere a națiunii ucrainene, Kremlinul a organizat o rețea de închisori și lagăre de filtrare în care verifică îi verifică pe ucrainenii deținuți în număr mare. Implicarea celui mai important serviciu secret rus în represiunea împotriva ucrainenilor arată cât de multă importanță acordă Kremlinul acestor acțiuni", a mai spus Stanisław Żaryn. (sursa: TVP World / AICI puteți accesa comunicatul care prezintă adresele lagărelor)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.