Polonia și Germania par să depășească perioada de tensiuni și cer impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Declarația comună a comisiilor parlamentare pentru Afaceri Externe ale celor două țări


Polonia și Germania par să depășească perioada de tensiuni și cer impunerea unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. Declarația comună a comisiilor parlamentare pentru Afaceri Externe ale celor două țări

Comisiile pentru Afaceri Externe ale Bundestagului german și ale Sejmului polonez au cerut, într-o declarație comună publicată luni, atât impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, cât și ca Europa să-și asigure independența față de energia rusă.

"Pledăm pentru o înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei", se arată în declarația semnată de șefii comisiilor în cauză, Michael Roth și Marek Kuchciński, precum și de membri care reprezintă atât partidele de guvernare, cât și de opoziție din ambele țări.

"Rusia se află într-o situație de încălcare flagrantă a dreptului internațional și se străduiește să distrugă definitiv ordinea europeană pașnică. Acest război amenință securitatea întregii Europe", au continuat aceștia. 

Declarația subliniază, de asemenea, că armata Rusiei "i-a supus pe civilii ucraineni la o suferință incomensurabilă", inclusiv prin "uciderea deliberată a populației civile, violuri, respectiv utilizarea armelor interzise de dreptul internațional".

"Rusia nu poate și nu va câștiga acest război" iar "Europa trebuie să depună eforturi strategice, politice și militare serioase pentru a-și asigura libertatea și rezistența", inclusiv "continuând să izoleze pe deplin Rusia din punct de vedere economic".

"În acest context, obținerea cât mai rapidă a independenței față de furnizorii de energie ruși e cea mai mare prioritate", au subliniat membrii comisiilor parlamentare pentru Afaceri Externe. 

Ei au scos în relief, totodată, amenințările la adresa securității alimentare globale cauzate de războiul Rusiei contra Ucrainei, promițând că "Polonia și Germania vor ajuta la prevenirea unei crize alimentare și sunt hotărâte să ofere cel mai larg sprijin posibil Ucrainei în acest sens".

Din cauza blocării porturilor de către Rusia, unele cereale ucrainene au fost transportate pe calea ferată prin Polonia. În iunie, ministrul polonez al Agriculturii a declarat că Polonia va putea transporta 1,5 milioane de tone de cereale pe lună din Ucraina, însă nivelul așteptat de ucraineni e de 4-5 milioane de tone.

Săptămâna trecută, ministrul polonez de resort, Henryk Kowalczyk, a dezvăluit că a contactat Comisia Europeană pentru a cere ajutor pentru transportul unor cantități mai mari de cereale ucrainene, a informat postul TVN24.

Guvernele de la Varșovia și Berlin au fost adesea în dezacord unul cu celălalt cu privire la răspunsul ce trebuie oferit războiului Rusiei contra Ucrainei. Polonia a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei, oferind Kievului mai mult echipament militar decât orice altă țară în afară de Statele Unite.

Între timp, liderii polonezi au acuzat Germania că nu a manifestat o solidaritate similară cu Ucraina și, de asemenea, că a renunțat la promisiunea de a furniza Poloniei tancuri pentru a le înlocui pe cele ce au fost donate Ucrainei (o acuzație pe care Berlinul o neagă).

Luna trecută, ambasadorul german la Varșovia a acuzat Guvernul polonez că folosește Germania drept "țap ispășitor" și a spus că "nu poate înțelege logica" partidului de guvernământ polonez, PiS. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.