Putin, o nouă cacealma: lăsat fără tehnologie de Occident, anunță că va părăsi Stația Spațială Internațională și va construi o alta, 100% rusească


Putin, o nouă cacealma: lăsat fără tehnologie de Occident, anunță că va părăsi Stația Spațială Internațională și va construi o alta, 100% rusească

Rusia a decis să părăsească Stația Spațială Internațională „după 2024”, i-a declarat marți noul șef al agenției spațiale a Moscovei, președintelui Vladimir Putin, într-un nou act de regie penibilă, devenită marcă înregistrată la Kremlin.

Anunțul vine în timp ce agresiunea comisă asupra Ucrainei izolează tot mai mult Rusia de lumea liberă, supunând Moscova tot mai multor runde de sancțiuni economici fără precedent.

Rusia și Statele Unite au lucrat cot la cot la Stația Spațială Internațională (ISS), care se află pe orbită din 1998.

„Desigur, ne vom îndeplini toate obligațiile față de partenerii noștri, dar decizia de a părăsi această stație după 2024 a fost luată”, i-a declarat de fațadă lui Putin Iuri Borisov, cel care a fost numit șef Roscosmos la jumătatea lunii iulie, ca și cum decizia ar fi fost a organismului pe care îl conduce și nu a dictatorului de la Kremlin

„Cred că de aici înainte vom începe să construim o stație orbitală rusă”, a adăugat Borisov, numind-o principala „prioritate” a programului spațial, teatrul ieftin continuând, în cadrul comentariilor publicate de Kremlin, cu o aprobare explicită, venită din partea lui Putin.

Până acum, explorarea spațiului a fost unul dintre puținele domenii în care cooperarea dintre Rusia și Statele Unite și aliații săi nu fusese distrusă de tensiunile din Ucraina.

Citind penibil din desfășurătorul care i-a fost pus la dispoziție, Borisov a mai spus că industria spațială se află într-o „situație dificilă” și a asigurat opinia publică de faptyl că va încerca „să ridice ștacheta și, în primul rând, să ofere economiei ruse serviciile spațiale necesare”, indicând, printre altele, navigație, comunicare și transmisie de date.

Trimiterea primului om în spațiu în 1961 și lansarea primului satelit cu patru ani mai devreme se numără printre realizările cheie ale programului spațial sovietic și rămân o sursă majoră de mândrie națională în Rusia, deși agenția spațială rusă, depășită în mod evident, în vreme, de realizările Occidentului, rămâne o umbră a trecutului său, suferind în ultimii ani o serie de eșecuri sonore, inclusiv scandaluri de corupție și anchete legate de pierderea unui număr de sateliți și alte nave spațiale.

Borisov, un fost viceprim-ministru cu experiență militară, l-a înlocuit la conducerea Roscosmos pe Dmitri Rogozin, un politician naționalist cunoscut pentru declarațiile sale bombastice și comportamentul excentric.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.