Autoritățile israeliene au anunțat că vaccinarea împotriva variolei maimuței va fi lansată în câteva zile, după sosirea unui transport suplimentar de mai multe mii de doze de vaccin.
Potrivit unei scrisori a Ministerului Sănătății către cele patru organizații de întreținere a sănătății și șefii spitalelor israeliene, cea mai mare prioritate pentru vaccin va fi acordată bărbaților născuți după 1980 care sunt HIV pozitivi sau care iau medicamente de profilaxie pre-expunere pentru a-și reduce șansele de a contracta HIV, ori care au contactat o boală cu transmitere sexuală în acest an. Între aceștia se află cei care au avut rezultat pozitiv la testul pentru sifilis, chlamydia sau gonoree după 1 ianuarie. Deși vaccinul este aprobat doar pentru cei peste 18 ani, Ministerul Sănătății a spus că în anumite cazuri poate lua în considerare utilizarea lui la copii și adolescenți, dacă au fost expuși la virus, și că datele timpurii arată că vaccinul este eficient în acele cazuri.
Dr. Roy Zucker, specialist în boli infecțioase și șef al medicinii LGBTQ la fondul de sănătate Clalit, a declarat pentru postul public Kan că există până acum doar 105 cazuri diagnosticate în Israel, dar trebuie luate măsuri acum pentru a preveni un focar mai larg al infecției, care în prezent se răspândește în principal între homosexuali, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați.
"Ar trebui să existe un tratament preventiv prin izolarea celor infectați și vaccinarea populațiilor cu risc. Pacienților cu constatări care includ vezicule noi, o erupție cutanată sau ganglioni limfatici măriți li se recomandă să se consulte cu un medic care va trimite un test dacă este cazul", a spus el.
Ministerul Sănătății consideră însă că există multe cazuri nediagnosticate de variola maimuței în Israel și din această cauză va extinde capacitățile de testare în zilele următoare.
Dr. Tal Brosh, coordonatorul echipei de management al epidemiei din Israel, a declarat săptămâna trecută pentru The Times of Israel că sexul nu este singurul contact în timpul căruia poate fi transmisă variola maimuței și a spus că alte feluri de contact direct piele pe piele - cum ar fi între membrii familiei - ar putea reprezenta numeroase cazuri, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat sâmbătă că focarul de variolă în expansiune în peste 70 de țări este o situație "extraordinară" care se califică drept o urgență globală, ceea ce ar putea agrava lupta pentru vaccinuri rare. (sursa: AICI)