UCRAINA: Primele tancuri antiaeriene Gepard intră în luptă împotriva agresorilor ruși!


UCRAINA: Primele tancuri antiaeriene Gepard intră în luptă împotriva agresorilor ruși!

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, a confirmat faptul că țara sa a preluat astăzi trei sisteme germane de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Gepard.

„Astăzi, primii trei Geparzi au sosit în Ucraina. Acestea sunt sisteme antiaeriene împreună cu care ni s-au transferat și zeci de mii de cartușe de muniție. Așteptăm primii 15 Geparzi. Trei au sosit astăzi în Ucraina. Sunt deja la dispoziția Forțelor Armate ale Ucrainei”, a declarat luni Oleksii Reznikov.

La mijlocul lunii iulie, guvernul german a anunțat că intenționează să trimită cel puțin 30 de tancuri de apărare antiaeriană Gepard pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile rusești.

Vehiculele Gepard, realizate de conglomeratul german de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW), nu mai sunt în inventarul forțelor armate germane, dar producătorul a păstrat câteva zeci de exemplare în stocurile proprii.

Potrivit KMW, tunul antiaerian autopropulsat Gepard blindat, apt să funcționeze pentru orice vreme, a stabilit standarde înalte de performanță încă de la introducere și a fost modernizat continuu în domeniile raza de luptă, probabilitatea de lovire, timp de reacție, protecție, fiabilitate și ergonomie.

Gepard este proiectat să se apere singur împotriva aeronavelor moderne de luptă, a elicopterelor de atac și a rachetelor telecomandate. De asemenea, poate combate în mod sigur dronele de atac. Proiectilele balistice nu pot fi distruse prin măsuri electronice de apărare, iar norii de schije pe care îi generează pot distruge țintele.

KMW a produs în serie 570 de sisteme de acest tip în calitate de antreprenor general și a fost, de asemenea, contractorul principal pentru suportul tehnic și logistic al sistemului de când a intrat în funcțiune. Gepard-urile au fost furnizate în Germania, Țările de Jos, Belgia și România (foto).

Germania a fost de acord să trimită în aprilie tancurile antiaeriene pentru a ajuta la apărarea Ucrainei de invazia Rusiei, parte a ceea ce a numit un punct de cotitură după decenii de reținere militară. Berlinul a anunțat de atunci luna iulie ca termen de livrare, reper care a fost considerat prea lent de către parlamentarii ucraineni, în perioada în care forțele ruse au lansat cu asalt estul țării.

„Cum credeți că este pentru noi luna iulie?. Păi haideți să întrebăm o mamă care este forțată să stea la pivniță cu copilul ei nou-născut și care nu are lapte praf... Cât de departe este luna iulie pentru ea?”, se întreba retoric în aprilie, la Forumul Economic Mondial, Anastasia Radina, deputată în parlamentul ucrainean.

Germania și-a motivat însă întârzierea tocmai prin lipsa de muniție, un fapt care era bine cunoscut de Berlin în momentul în care a făcut primul angajament de sprijin cu logistică militară.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.