Criza alimentară din Coreea de Nord: Cetățenii de rând nu își mai pot permite nici măcar un bol de tocană de câine, în timp ce elita comunistă consumă cele mai exclusiviste mâncăruri din cel mai bun prieten al omului. Ce e dangogi-jang


  • ACP
  • Jul 24, 2022 14:19
  • 2762
Criza alimentară din Coreea de Nord: Cetățenii de rând nu își mai pot permite nici măcar un bol de tocană de câine, în timp ce elita comunistă consumă cele mai exclusiviste mâncăruri din cel mai bun prieten al omului. Ce e dangogi-jang

Chiar înainte de a începe actuala criză economică la nivel global, Coreea de Nord începuse să se confrunte cu o foarte severă criză alimentară, provocată printre altele și de creșterea masivă a cheltuielilor pentru susținerea programului nuclear. 

Situația nord-coreenilor nu era oricum una bună, dar ambițiile militare ale președintelui Kim Jong-un și aplicarea celor mai stricte politici economice comuniste, la care s-a adăugat izolarea totală impusă pentru oprirea răspândirii COVID-19 au adâncit dezastrul economic în care se afla țara, ceea ce a dus în mod firesc și la agravarea crizei alimentare. În aceste condiții carnea a devenit o raritate pentru nord-coreeni, aici fiind inclusă chiar și carnea de câine, care nu face neapărat parte din dieta tipică a Coreei de Nord, dar este considerată de unii coreeni drept o delicatesă de vară cu pretinse proprietăți medicinale și de creștere a virilității. 

Un singur bol de tocană din carne de câine, numit dangogi-jang, a ajuns să coste acum cât două kilograme de orez, ceea ce o face accesibilă numai pentru elita comunistă ori militară a țării. Un localnic din Chongjin, în provincia nord-estică North Hamgyong, a spus pentru Radio Free Asia, sub protecția anonimatului, că "prețurile la alimente precum orezul, porumbul și făina continuă să crească, iar locuitorii sunt frustrați pe măsură ce suferă, dar oficialii guvernamentali de rang înalt și clasa bogată, pentru care banii nu sunt un obiect, sunt ocupați să caute restaurante cu carne de câine și să aibă grijă de ei înșiși". 

"Localnicii obișnuiți nici măcar nu pot îndrăzni să mănânce un castron de dangogi-jang, indiferent cât de bun este pentru organism", a spus sursa. Iar dangogi-jang e cel mai ieftin fel de mâncare din carne de câine, comparativ cu altele, "cum ar fi friptura sau coasta înăbușită".

Cu toate acestea, restaurantele populare, care oferă carne de câine, sunt încă pline de clienți, în ciuda situației tragice din țară înfometată.  

"Restaurantul Kyongsong Dangogi funcționează de vara trecuta într-o clădire tradițională coreeană cu două etaje din Piața Pohang din Chongjin. Pe măsură ce vin zilele fierbinți ale verii, locul este plin de clienți care au venit să se îndoape cu carnea de câine", a spus nord-coreeanul pentru Radio Free Asia. 

"Kyongsong este al doilea cel mai mare restaurant cu carne de câine din țară, lângă Restaurantul Pyongyang Dangogi de pe strada Tongil din Phenian. Cred că (fostul lider - n.red.) Kim Jong Il a dat numele restaurantului. El a fost tratat cu tocană de carne de câine de fiecare dată când a venit în provincia Hamgyong de Nord și s-a cazat la un hotel al restaurantului Kyongsong, care are o vedere pitorească", a mai adăugat acesta. 

"Oamenilor de la putere, cum ar fi oficialii de partid, procurorii și agenții de securitate ai statului nu le place să iasă în evidență și să fie văzuți în public, așa că preferă să meargă la restaurantele private pentru a mânca carne de câine, mai degrabă decât la cele publice", a mai precizat nord-coreeanul.

"Locuitorii obișnuiți sunt supărați acum pentru că prețurile alimentelor sunt prea mari și nu există nicio modalitate de a face bani", a adăugat un alt nord-coreean pentru Radio Free Asia. 

"Am simțit un sentiment de dezamăgire când am văzut atât de mulți oameni la putere care s-au aliniat să mănânce carne scumpă de câine fără să le pese ori să își facă griji legatt de cum să-și câștige existența", a mai zis acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.