VIDEO Cât contează pentru Kremlin tratatele pe care le semnează: Forțele rusești au atacat portul Odesa, încălcând acordul de la Istanbul. Kiev, solicitare adresată Turciei și ONU


VIDEO Cât contează pentru Kremlin tratatele pe care le semnează: Forțele rusești au atacat portul Odesa, încălcând acordul de la Istanbul. Kiev, solicitare adresată Turciei și ONU

Forțele rusești au lansat sâmbătă o lovitură cu rachete asupra portului Odesa, Kremlinul demonstrând câtă însemnătate are tratatul pe care l-a semnat ieri privind exportul de cereale în condiții de siguranță.  

"Inamicul a lovit Portul Maritim Comercial Odesa cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Două rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. Două au lovit infrastructura portului", a scris pe Telegram un purtător de cuvânt al guvernatorului regional Odesa. 

În cursul zilei de ieri, în urma reuniunii de la Istanbul la care au participat Ucraina, Turcia, ONU și Rusia, fusese semnat un acord pentru a permite exporturile de cereale și alte produse alimentare din porturile Ucrainei.

Acordul a fost semnat de ministrul infrastructurii Oleksandr Kubrakov în numele Ucrainei, de secretarul general al ONU Antonio Guterres în numele Organizației Națiunilor Unite și de ministrul Apărării Hulusi Akar în numele Turciei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a semnat acordul în același format în numele Rusiei.

Conform acordurilor semnate la Istanbul, Rusia ar trebui să permită transportul cerealelor ucrainene pentru export prin porturile ucrainene Odesa, Pivdennyi și Chornomorsk. Reluarea exporturilor agricole din porturile ucrainene poate aduce lunar venituri de 1 miliard de dolari americani. (sursa: Ukrinform)

După atacul rusesc de astăzi asupra portului Odesa, partea ucraineană a lansat o solicitare către ONU și Turcia de a se asigura că Rusia își respectă obligațiile în temeiul acordului privind exportul de cereale în condiții de siguranță semnat cu o zi înainte, a informat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile și promisiunile pe care le-a făcut în documentul semnat ieri la Istanbul.

Rusia ar putea încerca să cucerească Odesa în 2023. O publicație care citează un oficial occidental de rang înalt atrage atenția că Rusia ar putea decide o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei la începutul anului viitor, obiectivul fiind capturarea Odesei și a coastei de sud-vest a țării. Generalul Kyrylo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, a confirmat că Rusia plănuiește să atace masiv Odesa pe parcursul anului 2023. (sursa: AICI)

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.