Declarațiile care-l pun pe jar pe Putin. Șeful MI6 transmite voalat că "ușa noastră este întotdeauna deschisă" pentru agenții ruși care decid să "riposteze împotriva sistemului" de la Kremlin


Declarațiile care-l pun pe jar pe Putin. Șeful MI6 transmite voalat că "ușa noastră este întotdeauna deschisă" pentru agenții ruși care decid să "riposteze împotriva sistemului" de la Kremlin

Șeful Serviciului de Informații Externe al Marii Britanii crede că Rusia își pierde din avânt în invazia în desfășurare asupra Ucrainei și, totodată, și-a pierdut jumătate din capacitatea de a spiona în Europa după expulzarea a peste 400 de agenți de informații ruși din orașe de pe întregul continent și arestarea a câtorva spioni sub acoperire care se dădeau drept civili. De asemenea, oficialul britanic a abordat tema recrutării de agenți ruși care să submineze intențiile regimului Putin, declarând că ușa MI6 este întotdeauna deschisă. Nu în cele din urmă, Moore a atras atenția că Beijingul nu ar avea vreo problemă în a oferi sprijin militar Kremlinului în războiul contra Ucrainei dacă nu ar exista consecințe precum sancțiunile ce ar fi impuse de lumea occidentală, adăugând pe de altă parte că rușii primesc sprijin financiar din partea comuniștilor chinezi. 

Șeful MI6, Richard Moore, a declarat pentru CNN, la Forumul de Securitate al Aspen, că, din momentul în care Rusia a invadat la scară largă Ucraina, mai precis pe 24 februarie, țările europene au expulzat "peste 400 de agenți de informații ruși care operau sub acoperire diplomatică" în UE. 

"Și considerăm că acest lucru a redus probabil la jumătate capacitatea lor de spiona pentru Rusia în Europa", a spus Moore. 

El a adăugat că o serie de spioni ruși care operau sub acoperire și se dădeau drept civili obișnuiți au fost, de asemenea, demascați și arestați în ultimele luni.

Moore a mai spus că e de părere că avântul Rusiei în Ucraina ar fi pe punctul de a se epuiza. 

"Cred că evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai greu să-și aprovizioneze forțele în următoarele câteva săptămâni", a spus acesta. 

"Vor trebui să ia o pauză într-un fel și asta le va oferi ucrainenilor oportunități de a riposta", a explicat Moore. 

"Moralul lor este încă ridicat", a spus Moore, referindu-se la ucraineni. 

"Încep să primească cantități tot mai mari de arme performante", a mai precizat acesta.

Moore a mai precizat că Rusia, în schimb, a eșuat semnificativ în obiectivele sale inițiale de a lua Kievul și de a da jos guvernarea de acolo și folosește în mare măsură "carne de tun" pentru ofensivele sale din estul Ucrainei.

Întrebat dacă războiul din Ucraina a făcut din Rusia "un mediu bogat în ținte" pentru Regatul Unit și aliații săi pentru a recruta potențiali agenți, Moore a spus doar că "speranța noastră este" ca rușii din serviciile de informații și diplomatice "vor reflecta asupra a ceea ce văd în Ucraina" și decid să "riposteze împotriva sistemului", așa cum au făcut mulți în timpul Primăverii de la Praga din 1968.

"Ușa noastră este întotdeauna deschisă", a mai zis acesta. 

Moore a întărit, ​​de asemenea, ceea ce a spus miercuri directorul CIA, Bill Burns, despre sănătatea președintelui rus Vladimir Putin. 

"Nu există nicio dovadă că Putin suferă de o problemă gravă de sănătate", a zis acesta. Burns precizase că SUA consideră că Putin este "complet sănătos", în ciuda zvonurilor și speculațiilor că ar putea fi bolnav.

Întrebat ce lecții a învățat China din invazia rusească asupra Ucrainei, mai ales când vine vorba despre o potențială invazie chineză împotriva Taiwanului, Moore a precizat că este prea devreme pentru a evalua. Pe de altă parte, Moore a menționat că președintele chinez Xi Jinping urmărește conflictul și modul în care SUA și Occidentul răspund la acesta.

"Cred că subestimează hotărârea și puterea SUA", a spus Moore. 

"Și asta l-ar putea determina să calculeze greșit... în special privind Taiwanul", a completat acesta. Moore a spus, totuși, că nu crede că un război între China și Taiwan este inevitabil.

Moore a precizat în acest context că MI6 dedică acum "mai mult efort Chinei decât orice alt subiect", dar că este "încă un sistem destul de opac".

"La un nivel, înțelegerea intenției strategice a lui Xi Jinping nu este dificilă", a spus Moore, citând dorința declarată a lui Xi de a domina zonele tehnologice-cheie. 

"Dar dacă mergi mai departe de această strategie în ceea ce privește modul în care implementează, cum se organizează, care este intenția lor tactică și apoi care sunt capacitățile pe care le construiesc, aceasta este o cutie neagră", a continuat Moore. 

Moore a spus că este clar, totuși, că Beijingul "îi ajută pe ruși în cazul Ucrainei cumpărând petrol rusesc". Și deși au fost "destul de rezervați în ceea ce privește asistența militară" acordată Rusiei, "sunt sigur că dacă ar avea posibilitatea să ofere și ar putea scăpa basma curată, ar face-o", a spus Moore. În ceea ce privește parteneriatul dintre cele două țări, "Moscova are foarte mult statutul de partener junior, iar chinezii se află în postură semnificativă în postura de lideri", a adăugat acesta. (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.