Țările care se opun ferm propunerii Comisiei Europene de a fi redus consumul de gaze al UE cu 15% până în primăvara viitoare


  • ACP
  • Jul 22, 2022 11:32
  • 1834
Țările care se opun ferm propunerii Comisiei Europene de a fi redus consumul de gaze al UE cu 15% până în primăvara viitoare

Propunerea Uniunii Europene, de reducere voluntară a consumului de gaz cu 15% începând de luna viitoare, pentru a atenua efectele unei posibile opriri complete a livrărilor din Rusia, a primit deja un răspuns negativ din partea câtorva țări.

Comisia Europeană, prin vocea Ursulei von der Leyen, ceruse miercuri statelor membre ale UE să facă economie de gaze în următoarea perioadă, mai exact de 15% din consum, pentru a fi evitată o eventuală lipsă a necesarului de gaze pentru industrie la iarnă, ceea ce ar putea produce daune majore economiilor europene. Guvernele Greciei, Spaniei și Portugaliei au explicat însă că nu pot fi de acord cu propunerea Comisiei.

Spania și Portugalia au spus că există puține conexiuni energetice care îi leagă de restul Europei și că folosesc foarte puțin gaz rusesc în comparație cu ceilalți membri ai UE, cum ar fi Germania și Italia, așadar nu au de ce să își reducă consumul de gaze.

"Vom apăra valorile europene, dar nu vom accepta un sacrificiu cu privire la o problemă despre care nici măcar nu ni s-a permis să ne dăm cu părerea", a spus ministrul spaniol al Tranziției Ecologice, Teresa Ribera. 

"Indiferent ce s-ar întâmpla, familiile spaniole nu vor suferi reduceri de gaz sau de electricitate la casele lor", a adăugat aceasta. 

Secretarul portughez pentru mediu și energie, João Galamba, a declarat pentru ziarul portughez Publico că măsura propusă este "nesustenabilă" și "disproporționată". 

"Toată logica din spatele raționalizării presupune sisteme interconectate (de distribuție a gazelor europene) și se pare că Comisia Europeană a uitat de asta", a mai zis acesta.  

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Yiannis Economou, a spus la o conferință de presă că "Guvernul nu este de acord în principiu cu propunerea Comisiei de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale". Ministrul grec al Energiei,  Kostas Skrekas, a spus joi la o emisiune televizată că 70% din gazele naturale importate de Grecia sunt folosite pentru a genera electricitate, ceea ce înseamnă că orice reducere ar afecta și gospodăriile, respectiv întreprinderile. Ministrul a mai spus și că Guvernul din care face parte și-a exprimat deja dezacordul cu propunerea și "a luat toate măsurile necesare" pentru a asigura aprovizionarea normală cu gaze a Greciei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.