Un fost șef al Pentagonului consideră că SUA trebuie să renunțe la ambiguitatea strategică privind Taiwanul, dar cu condiția ca poporul taiwanez "să fie pe deplin hotărât să se opună Chinei comuniste"


Un fost șef al Pentagonului consideră că SUA trebuie să renunțe la ambiguitatea strategică privind Taiwanul, dar cu condiția ca poporul taiwanez "să fie pe deplin hotărât să se opună Chinei comuniste"

SUA ar trebui să treacă de la ambiguitatea strategică la claritatea strategică cu privire la Taiwan și să-și reexamineze politica "o singură China", a declarat fostul șef al Pentagonului, Mark Esper, în prezența președintei taiwaneze Tsai Ing-wen, adăugând că Taiwanul trebuie să demonstreze seriozitatea în a se apăra prin creșterea cheltuielilor destinate acestui obiectiv. 

"Este părerea mea personală că politica 'o singură China' și-a depășit utilitatea și că este timpul să renunțăm la ambiguitatea strategică. Cred că este important să începem acea discuție națională la nivelul SUA, dar acea discuție va fi facilitată dacă putem indica și deciziile îndrăznețe care se iau în Taipei, cum ar fi creșterea cheltuielilor pentru apărare, adoptarea războiului asimetric și a capabilităților corespunzătoare, prelungind de asemenea recrutarea și făcând-o mai riguroasă, totodată îmbunătățind mobilizarea rezerviștilor", a spus Esper.

"Este important ca poporul american și liderii noștri de la Washington să vadă că poporul din Taiwan este pe deplin hotărât să se opună Chinei comuniste și să se apere, în timp ce democrațiile lumii sprijină Taiwanul", a completat acesta. 

Esper a condus luni, la Taipei, o delegație a Consiliului Atlantic - un think tank american din domeniul afacerilor internaționale - urmând a fi efectuată o vizită de patru zile. Pe lângă întâlnirea cu Tsai, fostul secretar american al Apărării s-a întâlnit cu oficiali de securitate națională și lideri de partide politice pentru a aborda problemele urgente de securitate din regiune. 

Esper a mai spus, într-o conferință de presă găzduită ieri de Ministerul Afacerilor Externe, că politica "o singură China", pe care Washingtonul a adoptat-o ​​în urmă cu mai bine de 40 de ani, nu va fi "suficient de solidă pentru a putea promova viitoarele politici și strategii necesare pentru evitarea conflictelor în strâmtoarea Taiwan".

Dezvoltarea Chinei ar trebui să aibă loc în cadrul unui sistem internațional bazat pe reguli și norme care să permită pacea și prosperitatea oamenilor din întreaga lume, a spus Esper. 

"Nu putem permite chinezilor să se ridice în afara acestui sistem internațional și să încerce să-l demonteze pentru a-l face să se muleze pe propriile scopuri, mijloace și valori", a mai spus acesta. 

S-au schimbat multe de când a fost conturată în anii 1970 politica "o singură China", a zis Esper. 

"Majoritatea oamenilor din Taiwan se identifică ca taiwanezi și nu cred că Taiwanul face parte din China", a spus acesta. 

"Taiwanul este acum o democrație înfloritoare, cu multiple tranziții de putere în peste 20 de ani. Are o economie robustă, cu două partide politice concurente. Din toate aceste motive, trebuie să avem o discuție în SUA despre politica noastră pe viitor, nu despre una care a fost construită pe arhitectura trecutului", a mai precizat Esper. 

Taiwanul ar trimite un mesaj puternic referitor la seriozitatea angajamentului său față de propria apărare dacă cheltuielile sale pe acest palier ar reprezenta 3,2% din PIB, adică aceeași alocare procentuală pe care o au și SUA, a spus Esper.

Israelul, care se confruntă cu o situație similară cu Taiwanul, are un buget de apărare care se apropie de 5% din PIB, a spus acesta, adăugând că supraviețuirea națională este în joc și pierderea unui război este mult mai costisitoare decât pregătirea pentru el.

Consolidarea capacităților militare ale Taiwanului nu va duce la conflicte cu China, a spus Esper.

"Precum fostul președinte al SUA, republicanul Ronald Reagan, cred în pacea asigurată prin putere și, totodată, consider că slăbiciunea invită la comiterea de agresiuni. Dacă Taipei nu își întărește capacitatea militară, asta va oferi un semnal Beijingului conform căruia Taiwanul se confruntă cu o lipsă de capacități, respectiv cu lipsa hotărârii de a se apăra. Este esențial ca Taiwanul să continue să își consolideze capacitățile de a face față unei game largi de scenarii", a spus acesta. 

SUA trebuie să-și extindă parteneriatele cu aliații pentru a se asigura că Taiwanul nu este lăsat singur în demersul de a descuraja China, a spus Esper. 

Beijingul ar putea ataca Taiwanul dacă Taipei îl provoacă în mod inutil sau dacă națiunea nu reușește să investească în capacitățile sale de apărare, a adăugat acesta. 

Primul scenariu este puțin probabil să se întâmple, deoarece administrațiile succesive din Taiwan sunt înțelepte și responsabile, a spus Esper.

"După Congresul Partidului Comunist Chinez, China continuă să sufere de o serie de probleme interne. Există întotdeauna tendința liderilor autoritari de a găsi un inamic extern și de a crea un conflict extern ori de câte ori nu pot face față problemelor acasă", a mai precizat Esper. 

Esper a mai precizat că "reprezentat o greșeală" faptul că Taiwanul a fost lăsat în afara Cadrului Economic Indo-Pacific, o inițiativă economică lansată de președintele american Joe Biden în luna martie pentru a contracara influența Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător (RCEP), un acord comercial dominat de China. (sursa: Taipei Times)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.