Cele mai posibile scenarii ale recesiunii în opinia specialiștilor uneia dintre cele mai mari bănci de investiții occidentale


  • ACP
  • Jul 19, 2022 17:18
  • 1328
Cele mai posibile scenarii ale recesiunii în opinia specialiștilor uneia dintre cele mai mari bănci de investiții occidentale

Deși există date care indică foarte clar faptul că tehnic am intrat deja într-o recesiune economică, după două trimestre de scădere în Statele Unite, nu toate băncile de investiții susțin că suntem în această situație. 

Săptămâna aceasta specialiștii uneia dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, UBS, au declarat într-o notă de cercetare că probabilitatea unei recesiuni în Statele Unite crește, pe măsură ce creste inflația și câștigurile corporative scad, dar acum nu se poate spune că recesiunea este deja declanșată. Mai mult, spun cei de la UBS, calculele lor arată doar o șansă de 40% de recesiune în Statele Unite pentru următorul an, deși recunosc că "economia zboară destul de jos, până la sol și pare vulnerabilă la turbulente".

Specialiștii UBS au prezentat patru variante de scenarii ale unei recesiuni, primele două privind Statele Unite iar ultimele situația din Uniunea Europeană. Primul scenariu posibil ar fi recesiunea produsă de scăderea consumului, ceea ce ar duce la o recesiune "relativ ușoară" în SUA, care ar dura doar opt luni. Cheltuielile cu consumul arată deja destul de slab și ar putea continua să scadă pe măsură ce ratele dobânzilor cresc și disponibilizările se accelerează. Chiar dacă datele arată că vânzările cu amănuntul din Statele Unite au crescut cu 1% în iunie, dacă sunt ajustate la inflație se constată că vânzările au scăzut de fapt cu 0,3% în realitate, iar scăderea cheltuielilor consumatorilor pe mai departe poate ajunge până punctul în care companiile vor începe, de asemenea, să-și reducă cheltuielile și investițiile. În acest caz, cei de la UBS susțin că produsul intern brut al Statelor Unite ar putea scădea timp de două trimestre consecutive până la un total de 0,7%, iar rata șomajului ar crește la 5,6%, ceea ce, odată cu scăderea prețurilor mărfurilor, ar provoca un "șoc dezinflaționist" , forțând Rezerva Federală să reducă înapoi ratele dobânzilor la aproape zero. 

Al doilea scenariu, care produce cel mai rău rezultat în simulările celor de la UBS, implică o inflație mai mare și mai persistentă, care va determina Rezerva Federală să crească substanțial ratele dobânzilor, unul dintre rezultate fiind împingerea ratei medii a dobânzii ipotecare cu rată fixă pentru 30 de ani, din SUA, la 7%. "Contracția semnificativă și coordonată între segmentele economiei" din acest scenariu ar dura 10 luni și ar duce la o scădere a PIB-ului Statelor Unite cu 1,5% în două trimestre, rata șomajului urcând la 5,8% până la sfârșitul anului 2023. În acest scenariu, Fed ar trebui să mențină ratele mai ridicate pentru mai mult timp pentru scăderea inflației dar, în cele din urmă, "creșterea și pierderea substanțială a locurilor de muncă" ar forța Rezerva Federală să reducă dobânzile înapoi la aproape zero. 

Al treilea scenariu implică raționalizarea voluntară a gazelor în Europa ceea ce ar provoca o "versiune mai extremă a recesiunii conduse de consumatori, cu o inflație mai mare" pentru Uniunea Europeană. Aceasta situație nu ar produce în SUA decât scădere mai puțin semnificativa a PIB ului, conform celor de la UBS, deoarece piețele americane de gaze naturale au o "separare importantă de Europa" , care permite o corelație restrânsă între prețurile gazelor naturale din Europa și prețurile gazelor naturale din SUA. 

Ultimul scenariu, al patrulea, presupune oprirea completă a gazelor naturale rusești către Europa, caz în care "presiunile stagflaționiste din Europa se înrăutățesc considerabil" , iar Uniunea ar suporta o scădere cu 4 puncte procentuale a produsului intern brut. În aceasta situație, în care există o recesiune europeană mult mai gravă, câștigurile corporative din SUA ar scădea probabil cu peste 15%, iar moneda euro s-ar duce în continuare în jos față de dolarul american, ajungând la 0,90 dolari pt un euro la sfârșitul anului. 

Iar în situația actuala, în care Uniunea Europeana indică faptul că dorește să impună o raționalizare a consumului de gaze și Moscova anunță că nu poate garanta livrările gazelor către țările blocului european, e greu de crezut că mai sunt multe șanse pentru evitarea unei recesiuni de proporții.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.