Rusia reia ofensiva în Donbas după o pauză de zece zile în care și-a regrupat și aprovizionat forțele


Rusia reia ofensiva în Donbas după o pauză de zece zile în care și-a regrupat și aprovizionat forțele

Zilele trecute toate publicațiile se înghesuiau să anunțe că Ucraina va avea un milion de soldați înarmați de NATO gata să declanșeze contraofensiva și să elibereze teritoriile ocupate din sud.

Ieri a ieșit ministrul Apărării de la Kiev să explice că el nu a zis niciodată așa ceva, a fost înțeles greșit. Între timp trupele ruse au ajuns lângă orașul Seversk, la cca 30 km de Lisiceansk, asta în timp ce era declarată o pauză operativă pentru refacere și re-aprovizionare.

Ca să-i țină ocupați pe ucraineni cât timp își aranjau forțele din Donbas, rușii au atacat cu rachete orașele din interiorul Ucrainei lovind ținte civile și au ținut sub un bombardament constant orașele Bahmut și Sloviansk - țintele fazei următoare a ofensivei.

Acum Institute for the Study of War și serviciile britanice anunță că rușii reiau ofensiva în Donbas după o pauză de zece zile în care și-au regrupat și aprovizionat forțele.

Urmează asaltul asupra orașelor Bahmut și Sloviansk, după ocuparea acestora rușii vor avea posibilitatea să atace din trei direcții trupele ucrainene aflate la nord de orașul Donețk. Ideea este că ofensiva rusă continuă și în ciuda a ce anunță presa Ucraina nu are posibilitatea să respingă atacul rusesc.

Războiul merge într-o direcție greșită: rușii ocupă teritorii, cu mari sacrificii, dar le ocupă. Rezistența ucraineană este admirabilă, însă la Mariupol a fost un dezastru încheiat cu capturarea a 2.600 de soldați ucraineni; înfrângerea de la Severdonețk și Lisiceansk a provocat retragerea trupelor ucrainene din zonă, a fost evitată repetarea capturării a mii de soldați ucraineni.

Zilele următoare vom vedea dacă au apărut modificări în modul de a lupta al ucrainenilor în bătălia pentru orașele Sloviansk, Seversk și Bahmut. O nouă înfrângere a ucrainenilor în zona aceasta deschide cum am spus drumul spre atacarea trupelor Kievului de lângă orașul Donețk și perspectiva ocupării întregii regiuni Donețk.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.