India, noi semnale conform cărora a ales să facă parte economic din Axa Răului. Pe ce paliere se consolidează cu rapiditate legăturile dintre Moscova, Teheran și New Delhi


  • ACP
  • Jul 14, 2022 20:49
  • 1611
India, noi semnale conform cărora a ales să facă parte economic din Axa Răului. Pe ce paliere se consolidează cu rapiditate legăturile dintre Moscova, Teheran și New Delhi

În ciuda participării la alianța militară defensivă împotriva Chinei și a unei relații generale bune cu Statele Unite și cele mai multe țări occidentale, India dă semne că a ales să facă parte economic din Axa Răului, găsindu-și un loc important în planurile economice ale Rusiei și Iranului chiar după începerea invaziei din Ucraina. 

Pe lângă creșterea explozivă a schimburilor economice cu cele două țări, în special prin cumpărarea a mari cantități de petrol și produse agricole din Rusia, India face parte acum și proiectul major de transport care face legătura dintre Portul Sankt Petersburg cu portul indian Nhava Sheva, trecând prin Iran, numit Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC), despre care rușii spun că a fost visat chiar de Petru cel Mare. (sursa: AICI)

Coridorul a fost deja inaugurat cu un transport de 36 de containere ce conțin materiale de construcții rusești ce urmează să ajungă la un client din India.

Creșterea foarte rapidă a schimburilor comerciale dintre Rusia și Iran, de la 4 miliarde de dolari, pe perioada întregului an 2021, la 8 miliarde numai pentru primele 6 luni ale anului acesta, se petrece concomitent cu creșterea spectaculoasă a schimburilor comerciale dintre Rusia și India. Rusia a devenit în prezent al doilea furnizor de petrol pentru India, depășind Arabia Saudită cu importul a 819.000 barili pe zi în mai, de la 33.000 barili pe zi în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a contat foarte mult pentru susținerea bugetului militar al Rusiei aflate sub sancțiunile Occidentului. Iar decizia luată de Guvernul indian, anunțată luni, de a accepta plățile în moneda națională, rupia, pentru plățile mărfurilor din import și export, va ajuta de asemenea mult Iranul și Rusia, care nu vor mai fi nevoie să recurgă la rezervele de dolari în relația cu India exact în perioada în care se înregistrează o creștere foarte mare a schimburilor comerciale între aceste țări și India. (sursa: Aici

Chiar daca Rusia și Iranul nu au proiecte militare comune cu India, faptul că au găsit în această țară, care va avea în curând cea mai numeroasă populație de pe planetă și e deja una din cele mari economii, o substanțială susținere economică, contează foarte mult pentru susținerea mașinii de război ruse și a celei iraniene, exact într-unul din cele mai delicate momente din ultimii zeci de ani. Iar asta este, în definitiv, și o mare înfrângere pentru întreg Occidentul, începând de la Washington.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.