SUA trimit în Ucraina 4 noi sisteme de rachete Himars și arme în valoare de 400 de milioane de dolari


SUA trimit în Ucraina 4 noi sisteme de rachete Himars și arme în valoare de 400 de milioane de dolari

Autoritățile americane au anunțat că vor trimite arme în valoare de 400 de milioane de dolari în Ucraina, iar Forțele Armate ale Ucrainei vor primi încă patru sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și muniție, scrie Financial Times.

Un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA a declarat reporterilor că oficialii din Kiev vor avea acum 12 HIMARS MLRS la dispoziție. „Pachetul de astăzi se concentrează pe armele de precizie cu rază lungă. În acest caz, vorbim despre furnizarea sistemelor de rachete cu lansare multiplă HIMARS ”, a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Potrivit experților, noua aprovizionare de arme va crește semnificativ capacitatea Forțelor Armate ale Ucrainei de a lovi armele rusești. Se observă că noile sisteme de arme trag și mai departe și au o precizie mai mare decât mostrele transferate anterior.

Anterior, Washington a trimis opt astfel de sisteme în Ucraina. MLRS HIMARS, în funcție de proiectilele folosite, fac posibilă distrugerea țintelor la o distanță de până la 300 km. La mijlocul lunii iunie, a devenit cunoscut faptul că Statele Unite au furnizat Ucrainei 108 obuziere M777 și 220.000 de muniții pentru acestea. Partea rusă a declarat apoi că acțiunile Washingtonului vor duce la o intensificare a escaladării conflictului.

Potrivit subsecretarului american al Apărării pentru Afaceri Politice, Colin Kohl, armata ucraineană avea nevoie de muniție pentru artilerie, în special de calibrul 152 mm. Dar chiar și în ciuda proviziilor, potențialul artileriei ruse la acea vreme era mai mare decât cel al Kievului.

Anterior, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că țara trebuie să primească 1.000 de obuziere de 155 mm și sute de alte tipuri de arme și echipamente pentru a se confrunta cu Kremlinul.

Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) este un lansator de rachete multiplă ușor dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru armata Statelor Unite și montat pe un cadru standard de camion Army M1140. 

M142 poartă un pod cu șase rachete GMLRS, sau două rachete PrSM sau o rachetă ATACMS pe noua familie de vehicule tactice medii (FMTV) de cinci tone a armatei SUA și poate lansa întreaga familie de muniții cu sisteme de lansare multiplă de rachete ( MFOM). Podurile de muniție M142 sunt interschimbabile cu M270 MLRS; cu toate acestea, vehiculul este capabil să transporte doar un singur pod, mai degrabă decât cele două standard pentru M270 și variantele sale.

Lansatorul poate fi transportat cu aeronava Lockheed C-130 Hercules. Șasiul a fost produs inițial de BAE Systems Mobility & Protection Systems (fosta Armor Holdings Aerospace and Defense Group Tactical Vehicle Systems Division), producătorul de echipamente originale al FMTV. A fost produs de Oshkosh Corporation din 2010 până în 2017. Atât șasiul, cât și sistemul de lansare sunt acum produse de Lockheed Martin Missiles & Fire Control din Camden, Arkansas.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.