Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, declarații șocante și absolut indezirabile în politica externă a momentului: coafează războiul Rusiei și susține pretențiile Chinei comuniste în Pacific


  • ACP
  • Jul 7, 2022 20:04
  • 1887
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, declarații  șocante și absolut indezirabile în politica externă a momentului: coafează războiul Rusiei și susține pretențiile Chinei comuniste în Pacific

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a făcut joi niște declarații absolut aiuritoare, într-un discurs rostit la think tank-ul australian Lowy Institute din Sydney – mai exact, printre altele, șefa guvernului neo-zeelandez a spus că războiul din Ucraina nu se duce între democrație și autocrație și că nu e un război al Occidentului împotriva Moscovei. „Trebuie să ne amintim că, în esență, acesta este războiul Rusiei. Și, deși există unii care și-au arătat sprijinul deschis și direct, cum ar fi Belarus, care trebuie să vadă și consecințele pentru rolul lor, să nu caracterizăm altfel acest lucru, drept un război al Vestului împotriva Rusiei, ori al democrației împotriva autocrației", a spus Ardern, conform unei transcrieri emise de Lowy Institute. 

Aprecierile acestea au venit după ce a spus, în același discurs, că războiul din Ucraina este „neîndoielnic ilegal” și „nejustificat” și că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru invazie, promițând că țara să va fi alături de Ucraina și va interveni împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție, ca terță parte. 

Declarația surprinzătoare a Jacindei Ardern contrazice în mod flagrant declarația emisă în luna mai de președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, care a spus că războiul dintre Ucraina și Rusia este unul despre democrație împotriva unei dictaturi, dar contrazice și viziunea multor țări occidentale despre acest război. 

Ca și cum nu era destul, Jacinda Ardern a avut o poziție neașteptată și față de China comunistă, insistând că țările din Pacific trebuie să își aleagă singure prioritățile, libere de constragere, ca și cum Occidentul ar obliga țările din regiune să se situeze împotrivă țării comuniste și nu agresivitatea acesteia. 

„Ar fi greșit să poziționăm Pacificul în așa fel încât țările de aici să fie nevoite să aleagă părți. Acestea sunt națiuni democratice cu propriul lor drept suveran de a-și determina angajamentele de politică externă. Putem fi neutri în ceea ce privește țara, dar avem o părtinire pacifică asupra valorilor pe care le aplicăm pentru aceste angajamente. Iar prioritățile ar trebui stabilite de Pacific. Ar trebui să fie libere de constrângere”, a spus Jacinda Ardern. 

O publicație australiană, Financial Review, a publicat imediat după discursul de la Lowy Institute un articol cu titlul "Discursul lui Ardern de la Sydney va da bine la Beijing", ilustrând astfel poziția surprinzătoare și absolut indezirabilă a Noii Zeelande în politica externa de la acest moment, exprimată de primul ministru Ardern – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.