Comisia Europeană pregătește cadrul legal pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei inclusiv din confiscarea activelor rusești. Suma de care are nevoie țara cotropită de hoardele Kremlinului


Comisia Europeană pregătește cadrul legal pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei inclusiv din confiscarea activelor rusești. Suma de care are nevoie țara cotropită de hoardele Kremlinului

Comisia Europeană ia în considerare posibilitatea utilizării activelor rusești înghețate pentru reconstrucția Ucrainei, iar în acest sens pregătește cadrul legal adecvat, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Cred că este o chestiune ce ține de justiție să luăm în considerare această chestiune. Lucrăm la cadrul legal, astfel încât activele Rusiei și parțial activele oligarhilor să poată fi folosite pentru a reconstrui Ucraina", a spus von der Leyen.

Ea a menționat despre Conferința internațională privind redresarea Ucrainei, care tocmai a avut loc în Lugano, Elveția, că a avut un mare succes, deoarece a reușit să combine multe inițiative și să le axeze pe punerea în aplicare a celor mai importante principii privind reconstrucția țării atacate militar la scară largă de Rusia. 

"Acest eveniment va fi urmat de o conferință majoră sub auspiciile Președinției germane G7 și a Comisiei Europene, care își propune să reunească toți experții de top în redresare. Nu am avut niciodată o redresare ca aceasta până acum, așa că avem nevoie de cei mai luminați și de cei mai buni din industrie. Desigur, trebuie introdus un sistem de management care să fie competent, responsabil și convingător pentru toate inițiativele care vor primi finanțare și vor combina investițiile cu reformele pentru redresarea Ucrainei", a adăugat Ursula von der Leyen.

Planul de redresare postbelică a Ucrainei este deja estimat la peste 750 de miliarde de dolari. Kievul atrage atenția că sursa-cheie a redresării Ucrainei ar trebui să fie reprezentată de confiscarea activelor Rusiei și ale oligarhilor ruși.

Potrivit mai multor estimări, activele rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor occidentale ar însuma între 300 și 500 de miliarde de dolari americani. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.