Moscova a organizat deportările, NU victimele din coloniile terorizate! Anatomia unei mistificări. E timpul să vedem diferența dintre călău și victimă


Moscova a organizat deportările, NU victimele din coloniile terorizate! Anatomia unei mistificări. E timpul să vedem diferența dintre călău și victimă

Atestăm o manipulare crasă, propagandistică, înșelătoare, când o crimă odioasă a Rusiei staliniste este transferată abil pe seama populației ocupate, terorizate și înspăimântate. Să nu măsurăm timpurile cumplite de atunci, cu libertățile de astăzi. Basarabenii nu au fost nici mai buni, nici mai răi decât alte populații subjugate. 

Vin dintr-o familie de deportați și cunosc adâncimile acestei traume, dar să nu cultivăm complexe degradante, de vină colectivă, la o populație supusă terorii.

Regimul sovieto-rusesc de ocupație a transformat colaboraționismul în politică de stat, stimulând și aducând în prim plan cozile de topor și leprele locale. În perioada interbelică, în România nu au existat deportări, iar leprele locale din Basarabia stăteau în vizuina lor. Am mai spus și repet: în 28 iunie 1940, Rusia stalinistă intrase în Basarabia cu listele făcute din timp. Localnicii doar au mai adăugat la ele. În 1949 NKVD deținea dosarele întregii populații basarabene, ținea în taină listele și ziua deportării, iar contribuția cozilor de topor a fost una secundară, nu de bază. Ca și foamea organizată, și deportările au fost puse de ocupanți pe seama populației, nu ca parte din proiectul lor monstruos și criminal de comunizare și rusificare a Basarabiei. Este nedrept să transferăm crima odioasă a regimului de ocupație în caracteristică națională.

Oficial, nici după 73 de ani, Rusia nu și-a cerut scuze de la milioanele de oameni asasinați, terorizați și deportați ca „dușmani ai poporului”. Iar solicitările justificate ale unor popoare din coloniile sovietice ca Rusia să acopere măcar o parte infimă din pierderile uriașe suportate de națiunile golite de elite, de oamenii nevinovați, cu averile confiscate de Moscova, au fost luate în derâdere de Kremlin. 

E timpul să vedem foarte clar diferența dintre călău și victimă!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.