VIDEO Ambasadoarea Franței la București consideră Rusia ca fiind o victimă a războiului la scară largă dus de Kremlin împotriva Ucrainei


VIDEO Ambasadoarea Franței la București consideră Rusia ca fiind o victimă a războiului la scară largă dus de Kremlin împotriva Ucrainei

Ambasadoarea Franței la București, Laurence Auer, a declarat, într-un interviu acordat pentru Agerpres, că Rusia este la rândul ei o victimă a războiului pe care Kremlinul îl duce la scară largă împotriva Ucrainei, afirmație fără doar și poate controversată, mai ales în condițiile în care nu observăm vreo mișcare activă și semnificativă de revoltă a poporului rus împotriva regimului genocidar Putin. 

Întrebare: Pentru că vorbiţi de diplomaţie, Franţa a fost una dintre ţările aliate care au ales să lase loc de dialog cu Rusia. Există ţări aliate care susţin că un asemenea dialog cu Rusia, ţară agresoare, nu trebuie să existe. De ce a ales Franţa această cale a diplomaţiei?

Laurence Auer: Am fost conduşi de spiritul realist. Pentru că, de fapt, ruşii şi ucrainenii vor trebui să se aşeze, la un moment dat, la masa negocierilor. Vorbim de principiul realităţii, nu de un principiu machiavelic, legat de manipularea vreunei părţi. Sincer, este o proiecţie spre viitor. Când iei decizia, ca naţiune-cadru, de a disloca proprii soldaţi, proprii cetăţeni şi fraţi... Din 2 martie, am primit această mare echipă de francezi, din partea ambasadei, care au venit pentru a face faţă agresiunii ruse la frontiere şi situaţiei umanitare. Asistaţi la un angajament permanent al Franţei, pentru mulţi ani în România. Este vorba şi de proximitate. Nu vrem să ne regăsim neapărat în rolul de mediator, dar dorim, realist vorbind, ca cele două victime ale acestui război, care nu are nicio bază, care nu are nicio justificare, să vadă, la un moment dat, care este viitorul pentru ele. Despre asta vorbim.

Întrebare: Aţi spus "cele două victime". Adică?

Laurence Auer: Vorbim şi de Rusia, de poporul rus. Sunt de părere că într-un conflict armat există morţi, civili... Bineînţeles că Ucraina este victima, cu dezastre în oraşele şi teritoriile sale, dar poziţia Franţei este legată de faptul că într-o zi va exista, sperăm, o discuţie despre încheierea conflictului.

Vedeți video de la minutul 15:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.