În urmă cu câteva zile, serviciile ucrainene de informații precizau că firmele rusești din domeniul apărării refuză să repare echipamentele militare ale armatei Kremlinului care au fost avariate pe parcursul războiului purtat de Rusia la scară largă împotriva Ucrainei. Pe cale de consecință, regimul Putin a introdus în circuit parlamentar un set de măsuri economice punitive prin care vrea să instituie obligativitatea acordării serviciilor de mentenanță în cazul echipamentelor militare.
Proiectul a trecut de primul vot în Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei. Mai sunt câteva runde de procedură parlamentară de parcurs, dar dacă măsurile vor fi adoptate, persoanele juridice din Rusia nu vor putea refuza contractele cu forțele armate ruse.
Deși oficialii ruși continuă să numească războiul din Ucraina drept "o operațiune militară specială", noile măsuri ar însemna efectiv remodelarea industriei cu scopul sprijinul invaziei în curs, plasând țara într-o paradigmă economică de război.
"Proiectele introduc o obligativitate destinată organizațiilor, mai precis de a încheia contracte pentru a asigura combaterea terorismului și a altor operațiuni în afara teritoriului Federației Ruse și, de asemenea, acordă contractorilor dreptul de a achiziționa de la un singur furnizor produsele necesare pentru îndeplinirea Ordinului de Apărare a Statului", a spus Borisov, citat RIA Novosti.
Măsurile economice vor trebui în continuare să fie supuse pentru a doua și a treia lectură în Duma de Stat, să fie revizuite de camera superioară a Parlamentului și să fie semnate de președintele Vladimir Putin pentru a deveni lege.
Această veste din Parlamentul rus vine după apariția informațiilor conform cărora firmele rusești din domeniul apărării resping comenzile privind repararea echipamentelor militare care au fost avariate pe parcursul războiului la scară largă dus de Rusia împotriva Ucrainei. Informațiile au fost furnizate pe 3 iulie de Ministerul ucrainean al Apărării.
Conflictul dintre conducerea militară rusă și conducerea fabricilor din domeniul apărării a făcut din ce în ce mai imposibilă trimiterea de noi vehicule blindate de luptă în zona de război, au relatat serviciile ucrainene de informații militare.
Pe de altă parte, înainte ca soldații ruși să livreze echipamentul deteriorat la uzinele de reparații, aceștia îl demontau pentru a vinde o parte din piese inclusiv pentru a-și procura alcool. În unele cazuri, numai corpurile carbonizate ale tancurilor ajungeau la uzinele de reparații.
Serviciile ucrainene au mai precizat că șefii companiilor rusești de reparații și-au instruit personalul să nu accepte echipamentele primite. Motivul din spatele poziției lor a constat în lipsa componentelor, căci o parte erau vândute de militari, așa cum am evocat mai sus. De asemenea, conducerea acelor companii reclama că fondurile plătite de armată pentru lucrările deja finalizate erau insuficiente.
"Comandamentul militar a încercat să abordeze problema prin trimiterea pe teren a unor brigăzi de reparații, care trebuiau să opereze în imediata apropiere a zonelor de luptă. Cu toate acestea, corupția și lăcomia pentru profit în rândul conducerii militare ruse au dus la un eșec", au subliniat serviciile ucrainene de informații. (sursa: CNN, Ukrinform)