Prețul petrolului ar putea scădea abrupt în viitorul apropiat. De ce nu ar fi însă o veste foarte bună


  • ACP
  • Jul 5, 2022 19:41
  • 1331
Prețul petrolului ar putea scădea abrupt în viitorul apropiat. De ce nu ar fi însă o veste foarte bună

Citigroup Inc. a anunțat că prețul țițeiului s-ar putea prăbuși la 65 de dolari / baril până la sfârșitul acestui an, de la un preț de aproximativ 110 dolari cât e acum, numai că acest fapt nu s-ar datora vreunui context favorabil pentru economie, ba din contră.

Doi analiști ai corporației multinaționale, Francesco Martoccia și Ed Morse, au avertizat într-un raport ce datează din 5 iulie că scăderea e posibilă în condițiile în care ar urma o recesiune, după ce au comparat piața actuală a energiei cu ceea ce s-a întâmplat în timpul crizelor din anii '70. 

Mai mult, scăderea prețului barilului ar putea continua până la 45 de dolari până la sfârșitul anului 2023, în condițiile scăderii masive a cererii, a absenței oricărei intervenții din partea producătorilor OPEC+ și a scăderii investițiilor în petrol. 

Pentru petrol, dovezile istorice sugerează că cererea devine negativă doar în cele mai grave recesiuni globale. Prețurile petrolului scad în toate recesiunile până la aproximativ costul marginal, au spus analiștii Citigroup în raport. (sursa: AICI)

În același timp, date din sistemul financiar american arată că tehnic America a intrat deja în recesiune, după două trimestre consecutive de scădere economică, așadar scăderea prețurilor la petrol ar putea să nu fie foarte departe și iată că e posibil să nu aducă vreo mare bucurie pentru consumatori. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.