Crizele însumate din ultimii doi ani, începând de la pandemie până la cea mai recentă, declanșată de războiul din Ucraina, au făcut ca predicțiile privind o recesiune economică iminentă în Statele Unite să fie din ce în ce mai dese și mai justificate, chiar dacă declarațiile oficialilor nu au prezentat date care sa indice clar această situație.
Definiția tehnică a recesiunii implică o perioadă de două trimestre consecutive de contracție a produsului intern brut (PIB), fapt care nu a fost confirmat oficial până de curând, când monitorul GDPNow al Federal Reserve Bank of Atlanta, una din băncile centrale ale Americii, a prezis că PIB-ul din al doilea trimestru se va contracta cu 1%. Această scădere semnificativă (față de predicția unei creșteri de 1,3% în al doilea trimestru), coroborată cu scăderea cu 1,6% a PIB-ului observată în primul trimestru, a dus la două trimestre consecutive de scădere a economiei și astfel, conform definiției, la o recesiune.
George Saravelos, co-șeful global al FX Research al Deutsche Bank, a confirmat public vineri că mai multe instrumente de urmărire a PIB-ului pe care le monitorizează au trecut în zona negativă pentru al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că "economia SUA poate îndeplini deja definiția unei recesiuni tehnice", a spus acesta. Un alt analist, Matt Bush de la Guggenheim, a publicat în aceeași zi o notă în care spunea că încetinirea economiei a semnalat probabil debutul unei recesiuni.
Pe de altă parte, Biroul Național de Cercetare Economică din Statele Unite, considerat judecătorul oficial al ciclurilor de afaceri, definește recesiunea ca "o scădere semnificativă a activității economice care este răspândită în întreaga economie și care durează mai mult de câteva luni", iar asta ar presupune și pierderea unui număr mare de locuri de muncă, ceea ce nu pare să se întâmple momentan.
Tot vineri, Bill Adams, economistul-șef al Comerica Bank, a declarat pentru publicația Fortune că "este din ce în ce mai posibil ca PIB-ul real al Statelor Unite să se fi contractat timp de două trimestre consecutive în prima jumătate a anului 2022, dar dacă nu încep să înregistreze pierderi totale de locuri de muncă, această perioadă pare mai degrabă una de scădere decât o una de recesiune totală". (sursa: AICI)