După bătălii grele date pentru orașul Lysychansk, Forțele Armate ale Ucrainei au fost nevoite să se retragă.
Anunțul a fost făcut pe Facebook de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
"În condițiile superiorității multiple a forțelor de ocupație ruse în ceea ce privește artileria, aviația, MLRS, muniția și personalul, continuarea apărării orașului ar duce la consecințe fatale. Pentru a salva viețile apărătorilor ucraineni, s-a luat decizia retragerii", a transmis armata ucraineană.
Potrivit Statului Major, apărătorii ucraineni continuă să lupte, dar "voința de oțel și patriotismul nu sunt suficiente pentru a obține succesul: sunt necesare resurse materiale și tehnice".
"Apărătorii Regiunii Lugansk și ai altor regiuni ale Ucrainei își îndeplinesc eroic îndatoririle civile și militare. Vom reveni și cu siguranță vom câștiga", a subliniat Statul Major.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase mai devreme că cea mai dificilă situație e în regiunea Lugansk, dar, pe de altă parte, forțele ucrainene au reușit să avanseze în alte direcții.
Rusia a preluat controlul asupra Lysychansk, ultimul oraș din regiunea Lugansk din estul Ucrainei care încă se afla sub control ucrainean.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin că armata a preluat duminică atât orașul Lysychansk, cât și mai multe zone din proximitate.
Armata ucraineană a anunțat duminică că a fost "forțată să se retragă" din acest oraș.
Lugansk este una dintre cele două regiuni care formează Donbasul, partea de est a Ucrainei în care a început în 2014 conflictul dintre Ucraina și separatiștii susținuți de ruși. Zona în cauză a devenit punctul central al ambiției militare a lui Putin în Ucraina, după ce trupele sale nu au reușit să preia controlul Kievului la începutul acestui an.
Căderea orașului Lysychansk duce Rusia mai aproape de obiectivul de a prelua Donbasul.
Separatiștii pro-ruși din zonă revendicaseră deja victoria în bătălia de la Lysychansk.
Leonid Pasechnik, liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), entitate susținută de Rusia, a declarat regiunea Lugansk ca fiind "eliberată".
"Astăzi este ziua în care am realizat ceea ce ne străduim cu toții de opt ani. Astăzi trupele noastre, cu sprijinul forțelor armate ruse, au eliberat orașul Lysychansk, completând astfel eliberarea Republicii", a spus Pasechnik.
Doar Rusia și Siria recunosc independența LPR. Ucraina și aliații săi occidentali o consideră parte a teritoriului ucrainean.
Un videoclip distribuit sâmbătă de postul de știri de stat rus Ria Novosti pretinde a-i arăta pe rezidenți instalând vechiul steag al Uniunii Sovietice la Memorialul celor căzuți în Lysychansk.
Institutul pentru Studierea Războiului precizase anterior că Rusia, pe parcursul acestor zile, va prelua probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Lugansk. După aceea, institutul a subliniat în cea mai recentă actualizare că trupele ruse se vor concentra probabil pe pozițiile ucrainene din Siversk, la vest de Lysychansk, înainte de a se întoarce spre Sloviansk și Bakhmut.
Administrația militară a regiunii Donețk a declarat duminică că forțele ruse au continuat să bombardeze Sloviansk și Bakhmut.
Cel puțin șase persoane au murit și 15 au fost rănite duminică în Sloviansk, potrivit celor spuse de Tetiana Tiurina, șeful Departamentului de Informare și Comunicare Publică din regiunea Donețk.
Orașul Kramatorsk a fost, de asemenea, lovit de trei rachete duminică dimineață, dar nu au existat victime, potrivit Administrației Militare Regionale Ucrainene Donețk.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că orașele din regiunea Lugansk sunt "epicentrul" ostilităților. În discursul său susținut sâmbătă noaptea, Zelenski a recunoscut că peste 2.600 de localități ucrainene se aflau sub controlul Rusiei.
"Armata rusă a continuat să tragă rachete în orașele noastre", a zis Zelenski, îndemnând oamenii "să ajute armata, să ajute voluntarii, să-i ajute pe toți cei care au rămas singuri în acest moment" și să-și folosească contactele pentru a răspândi "adevărul despre război și despre crimele comise de ocupanți".
Între timp, forțele ucrainene au declarat că au distrus duminică dimineață o bază militară rusă din Melitopolul ocupat, oraș situat în sudul Ucrainei.
Melitopol a ajuns sub controlul Rusiei la începutul lunii martie, la câteva săptămâni după declanșarea de către Putin a războiului la scară largă împotriva Ucrainei.
Potrivit primarului aflat în exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, trupele ucrainene au lansat "peste 30 de focuri exclusiv asupra bazei militare", făcând-o "incapabilă de funcționare".
"Acum tot orașul este acoperit de fum. Acest lucru se întâmplă de trei-patru ore", a adăugat Fedorov.
Șeful consiliului instalat de Rusia în regiunea Zaporizhzhia, Evgeny Balitsky, a declarat duminică într-o postare Telegram că "obuzele au căzut pe teritoriul aerodromului" din cadrul bazei militare și că "nu au fost victime".
De asemenea, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a confirmat atacul, raportând că Ucraina a lovit zona Aviagorodok din Melitopol, dar nu a precizat ce țintă a fost vizată.
Ministerul rus al Apărării a mai pretins duminică că armata ucraineană a lansat "o lovitură deliberată" asupra zonelor rezidențiale ale orașelor rusești Belgorod și Kursk.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul locotenent Igor Konașenkov, a declarat că forțele ucrainene au vizat orașele atât cu rachete balistice Tochka-U ce dispun de muniții cu dispersie, cât și cu drone.
El a spus că trei rachete balistice lansate asupra Belgorodului au fost distruse în aer de sistemele rusești de apărare aeriană, adăugând că epava uneia dintre rachete a căzut pe o clădire rezidențială din oraș.
Konașenkov a mai susținut că sistemele rusești de apărare aeriană au distrus două drone militare ucrainene în timp ce se apropiau de orașul Kursk, situat la aproximativ 130 de km la nord de Belgorod.
CNN nu a putut confirma în mod independent aceste afirmații, iar armata ucraineană nu a comentat încă asupra atacurilor.
Guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a declarat pe Telegram că cel puțin trei persoane au fost ucise duminică dimineață, iar zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate de explozii.
Separat, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a acuzat sâmbătă Ucraina că a lansat un atac cu rachete împotriva instalațiilor militare din țara sa.
În declarațiile publicate sâmbătă pe site-ul prezidențial, Lukașenko a spus că forțele belaruse au interceptat rachetele. Cu toate acestea, el nu a furnizat nicio dovadă a presupusului atac comis de Ucraina.
Lukașenko, aliatul-cheie al lui Putin în regiune, a declarat că țara sa este târâtă într-un război cu Ucraina și a susținut că "niciun soldat belarus nu luptă pe teritoriul Ucrainei".
Pe 24 februarie, trupele ruse au lansat de pe teritoriul Belarusului invazia la scară largă asupra Ucrainei. Potrivit informațiilor colectate de aeronavele de supraveghere ale NATO, sprijinul Belarusului pentru eforturile de război ale Rusiei include și operațiuni aeriene, pe lângă sprijinul oferit la sol.
Căderea Lysychanskului nu reprezintă în niciun caz sfârșitul luptei din Donbas. Ucraina controlează în continuare zone urbane majore din Donețk. Forțele ucrainene pregătesc noi linii defensive între Bakhmut și Slovyansk - deși se află în aceste momente sub bombardamentele puternice rusești. Ambele părți au suferit pierderi grele.
Întrebarea în acest moment este dacă Ucraina poate opri avansul, respectiv dacă Rusia poate menține impulsul.
Slovyansk și Kramatorsk sunt cele mai mari două orașe din regiunea Donețk care se află în continuare sub control ucrainean. (sursa: BBC, CNN, Ukrinform)