VIDEO Vin luni negre pentru hoardele Kremlinului. Instructorii britanici și neozeelandezi, uluiți de apetitul și capacitatea forțelor ucrainene de a învăța modalitatea de utilizare a unor noi tipuri de arme: "A fost un șoc pentru noi"


VIDEO Vin luni negre pentru hoardele Kremlinului. Instructorii britanici și neozeelandezi, uluiți de apetitul și capacitatea forțelor ucrainene de a învăța modalitatea de utilizare a unor noi tipuri de arme: "A fost un șoc pentru noi"

Peste 450 de soldați ucraineni au fost instruiți în Marea Britanie cu privire la utilizarea unei game largi de arme, cum ar fi sistemul de rachete cu lansare multiplă - considerat vital în lupta împotriva Rusiei.

Nevoia lor urgentă de a învăța din mers, în timp ce războiul e în plină desfășurare, a însemnat abandonarea tehnicilor lente de predare ce erau folosite de instructorii britanici pentru a-și pregăti soldații în vreme de pace. 

Ucrainenii conștientizează că aceste antrenamente ar putea însemna diferența dintre viață și moarte atunci când se vor întoarce în prima linie în estul Ucrainei - ceea ce reprezintă un factor major de motivare. 

Căpitanul James Oliphant, un ofițer al armatei britanice, a ajutat la antrenamentul ce a constat în folosirea sistemului de rachete cu lansare multiplă (MLRS), o armă mare și mobilă pe șenile care se deplasează cu o viteză de 80 de kilometri pe oră și care trage simultan 12 rachete.

"A fost un șoc pentru noi", a spus acesta despre apetitul ucrainenilor de a învăța.

"Am pregătit programul de antrenament și conținutul de antrenament pe baza experienței noastre privind instrucția soldaților britanici", a mai precizat Oliphant. 

"Și când am aflat că erau artileriști profesioniști privind rachetele, conținutul cursului și predarea acestuia au devenit mult mai ușoare", a zis acesta. 



Pe lângă antrenamentul pentru uzitarea armelor mai complexe, Guvernul britanic a declarat recent că ar putea instrui 10.000 de soldați ucraineni de infanterie în Marea Britanie la fiecare 120 de zile.

Weekendul trecut, pe Câmpia Salisbury, trupele ucrainene care învață să opereze sistemul de rachete au lucrat în echipe de trei, manevrându-l, însă fără a trage cu el. 

"Băieții noștri ucraineni sunt în dispoziție de luptă. Sunt gata să se întoarcă înapoi în Ucraina. Suntem aici, în Marea Britanie, pentru a ne pregăti și pentru a îmbunătăți situația de acolo (de pe frontul din Donbas - n.red.). Suntem încrezători că asta ne va ajuta în lupta noastră", a spus un ofițer ucrainean, cerând să nu-i fie dezvăluit numele.

Același entuziasm a fost observat și în cazul unui grup mare de soldați ucraineni care se antrenează pe baterii de lansatoare ușoare de obuziere, cu o rază de acțiune mai scurtă, de până la 11 kilometri, antrenamentul desfășurându-se tot pe Câmpia Salisbury.

"Ei știu că fereastra lor de învățare este destul de scurtă, așa că a fost remarcată motivația de a obține cu rapiditate cât mai multe cunoștințe. Aceștia doar lucrează, lucrează, lucrează și pun multe întrebări", a spus ofițerul Rebecca Bullock, care a ajutat la instruire.

O problemă-cheie pentru soldații ucraineni este cum să fie cât mai rapizi, să tragă cu arma și apoi să se mute cu rapiditate către un loc mai sigur pentru a evita contraofensiva rusească. 

Comandanții militari au catalogat bătălia din Donbas, estul Ucrainei, drept "bătălia focurilor", referindu-se la tunurile de artilerie folosite de ambele părți pentru a lovi una pe cealaltă.

Rusia depășește cu mult Ucraina, raportul fiind de 20 la 1 în unele zone.

De aceea, începând cu președintele Zelenski, oficialii ucraineni le cer în permanență aliaților occidentali mai multe arme grele.

Sâmbăta trecută, trupele ucrainene de pe Câmpia Salisbury au folosit la antrenamente lansatorul ușor de obuziere L119, după ce au petrecut ultimele cinci zile învățând despre această armă. 

Au folosit muniție reală, lansând către ținte obuze de 105 mm.

A fost prima dată când jurnaliștilor li s-a permis accesul la aceste antrenamente. 

Un al doilea ofițer ucrainean a spus că exercițiile au fost utile, deși a precizat despre faptul că se află în Marea Britanie că reprezintă o schimbare semnificativă față de situația în care s-ar afla în mijlocul unei zone de război.

"Bineînțeles, aici viața este ușoară", a spus acesta, cerând să rămână anonim și vorbind prin intermediul unui traducător.

"Pentru noi, acum este doar o schimbare temporară", a mai zis acesta. 

Întrebat dacă faptul că a venit în Regatul Unit pentru antrenament e ca o vacanță, ofițerul a spus: "Facem exerciții și din nou exerciții. Nu avem impresia că suntem în vacanță. Vacanța va fi atunci când vom câștiga războiul din Ucraina".

Soldații ucraineni purtau veste negre și căști antiglonț pentru a-i deosebi de antrenorii lor, instructorii find atât din trupele britanice, cât și din cele neozeelandeze.

Aproximativ 29 de soldați din Noua Zeelandă au călătorit în Marea Britanie pentru a ajuta la antrenament, deoarece armata lor este mai familiarizată cu lansatorul ușor de obuziere L119.

Marea Britanie a cumpărat aproximativ 50 de astfel de arme, la mâna a doua, de la o companie britanică pentru a le oferi armatei ucrainene. 

Marea Britanie trimite, de asemenea, în Ucraina o serie de sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Premierul Boris Johnson a anunțat de asemenea săptămâna aceasta o asistență militară suplimentară de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina. El a reamintit totodată că Marea Britanie va antrena 10.000 de soldați ucraineni. (sursa: Sky News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.