Nicușor Dan refuză să redenumească drept "Șoseaua Ucraina" segmentul de stradă pe care se află Ambasada Rusiei. Polonia, campioana inițiativelor ce au menirea de a onora rezistența eroică a ucrainenilor împotriva hoardelor Kremlinului. Care sunt celelalte state care au întreprins acțiuni similare


Nicușor Dan refuză să redenumească drept "Șoseaua Ucraina" segmentul de stradă pe care se află Ambasada Rusiei. Polonia, campioana inițiativelor ce au menirea de a onora rezistența eroică a ucrainenilor împotriva hoardelor Kremlinului. Care sunt celelalte state care au întreprins acțiuni similare

Orașul Gdansk, situat în nordul Poloniei, a onorat rezistența acerbă a apărătorilor Mariupolului împotriva trupelor rusești, redenumind piața orașului în acest sens. 

În cadrul unei ceremonii, oficialii orașului au lansat și o expoziție în aer liber cu fotografii din interiorul Mariupolului care arată suferința localnicilor și apărătorilor săi pe parcursul asediului rus.

Aceștia au mai precizat că numirea unei piețe a orașului drept "Mariupolul eroic" reprezintă un apel de a fi acordat Ucrainei mai mult sprijin în lupta sa de a-și proteja suveranitatea.

Forțele rusești au bombardat orașul-port timp de mai multe săptămâni, atacurile soldându-se cu sute de civili morți. (sursa: Sky News)

Pentru a onora rezistența ucraineană, polonezii au redenumit, de asemenea, piața din fața Consulatului General al Rusiei din Cracovia în "Ucraina liberă", o piață din orașul Poznan în "Apărătorii Ucrainei", respectiv o piață din centrul orașului Gdynia în "Ucraina liberă".

Totodată, trecem în revistă faptul că Albania, Norvegia, Lituania, Letonia, Canada, Cehia, Spania, Islanda, și Suedia au avut inițiative similare. 

În tot acest timp, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a refuzat o propunere venită din partea Ambasadei Ucrainei la București care consta în redenumirea unui segment din Șoseaua Kiseleff, unde se află Ambasada Rusiei, în "Șoseaua Ucraina". 

Ambasada Ucrainei în România, împreună cu Uniunea Ucrainenilor din România se adresaseră în luna martie primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, având rugămintea de a se alătura altor capitale din Europa, iar astfel să evalueze posibilitatea redenumirii unei părți a Șoselei Pavel D. Kiseleff în "Șoseaua Ucraina", potrivit unui comunicat al Ambasadei Ucrainei. În paralel, fusese lansată și o petiție în sprijinul acestei inițiative, care poate fi semnată AICI.

"Forțarea ambasadelor Rusiei în lume să fie situate pe străzile Ucraina face parte din efortul nostru mondial de a izola Rusia și de a deputiniza lumea. Rușii vor trebui să citească literalmente numele 'Ucraina' oriunde și oricând. E o reamintire zilnică a faptului că Ucraina este un stat suveran, care va prevala și care va exista întotdeauna, indiferent cât de mult ar încerca Rusia să nege dreptul nostru de a exista", declara ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.