Marea Britanie a anunțat joi, 30 iunie, că va trimite experți militari în Bosnia și Herțegovina pentru a consolida misiunea NATO și pentru a promova stabilitatea și securitatea în țară.
"Bosnia și Herțegovina se confruntă în prezent cu cea mai mare amenințare existențială din perioada de după război, liderii secesioniști lucrând activ pentru a crea diviziuni și conflicte suplimentare. Aceste planuri sunt susținute de Moscova ca parte a eforturilor lui Putin de a submina atât integrarea euro-atlantică a Bosniei, cât și stabilitatea acesteia.
La solicitarea Cartierului General al NATO din Sarajevo, un expert în contra-dezinformare militară din Regatul Unit și un consilier civil pentru apărare strategică vor fi trimiși pentru a sprijini și antrena forțele armate din Bosnia și Herțegovina.
Expertul în contra-dezinformare va întări sediul NATO și capacitatea Bosniei și Herțegovinei de a rezista influențelor maligne – ajutând la blocarea eforturilor ruse și de altă natură ce au scopul de a semăna neîncredere și de a submina democrația în țară și regiune.
Noul consilier strategic de apărare va sprijini reforma apărării în țară, ajutându-i să dezvolte Forțe Armate moderne, reprezentative, aduse la standardele NATO.
În plus, Marea Britanie va oferi 750.000 de lire sterline pentru a înființa un centru de securitate cibernetică de excelență în cadrul Universității din Sarajevo. Acest lucru va întări apărarea Bosniei și Herțegovinei împotriva atacurilor cibernetice – care pot răni oamenii atât în interiorul țării, cât și în afara acesteia. Regatul Unit va lucra îndeaproape cu instituțiile media și cu instituțiile bosniace pentru a le dota cu instrumente pentru a identifica și a atenua efectele minciunii și dezinformării.
Ministrul britanic al Apărării lucrează în prezent cu omologul său bosniac pentru a menține țara înrădăcinată pe o traiectorie euro-atlantică, dezvoltând capacitatea și rezistența de care au nevoie forțele armate bosniace pentru a face față provocărilor de securitate cu care se confruntă
Regatul Unit are un angajament de lungă durată față de pace și securitate în regiune, începând cu anii 1990, când soldații britanici au făcut parte integrantă din eforturile umanitare în timpul războiului bosniac. Trupele Marii Britanii au servit continuu țara de atunci, ajutând-o să reconstruiască și să protejeze și să promoveze pacea", a transmis Guvernul Marii Britanii.
Premierul britanic Boris Johnson a ținut să sublinieze că principala amenințare la adresa Bosniei și Herțegovinei este reprezentată, precum în multe alte situații, de regimul Putin.
"Nu putem permite ca Balcanii de Vest să devină un alt teren de joacă pentru scopurile nocive ale lui Putin. Aprinzând flăcările secesionismului și sectarismului, Rusia încearcă să anuleze câștigurile din ultimele trei decenii în Bosnia și Herțegovina, câștiguri care au adus mai multă stabilitate întregului nostru continent.
De aceea, intensificăm sprijinul pentru Bosnia și Herțegovina, răspunzând apelului prietenilor noștri de a ajuta la protejarea păcii de care merită pe bună dreptate să se bucure", a zis Boris Johnson.
"Pe lângă sprijinul militar acordat Forțelor Armate bosniace și NATO, Regatul Unit lucrează politic pentru a susține Acordurile istorice de pace de la Dayton. I-am sancționat pe cei care lucrează pentru a submina statul de drept în țară inclusiv anul trecut, premierul numind un nou trimis special în Balcanii de Vest ce are misiunea de a aborda problemele ce țin de crima organizată, respectiv alte provocări comune de securitate", a conchis Guvernul britanic.
Membrul sârb al președinției tripartite a Bosniei-Herțegovina, Milorad Dodik, susține cu fermitate politica președintelui rus Vladimir Putin, iar Rusia este un aliat apropiat al entității, în principal sârbe din Bosnia, ne referim la Republica Srpska.
Dodik a fost unul dintre ultimii lideri europeni care s-au întâlnit cu Putin, mai precis pe 17 iunie, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde i-a mulțumit dictatorului de la Kremlin pentru că a menținut prețurile la gaze scăzute pentru entitatea sa.
La începutul acestei luni, Regatul Unit a anunțat desfășurarea a aproximativ 40 de militari în Bosnia, pentru a asigura alegeri "libere și corecte" și pentru a contracara "influențele externe maligne".
Aspirația Bosniei de a adera la NATO datează din 2006, dar deși au fost făcuți mulți pași și reforme, calitatea de membru nu a fost niciodată acordată din cauza blocadelor politice interne.
Majoritatea sârbilor bosniaci nu doresc să se alăture NATO inclusiv din cauza rolului Alianței Nord-Atlantice în expulzarea forțelor sârbe din Kosovo.
În februarie 2021, Consiliul de Miniștri al Bosniei și Herțegovinei, guvernul de stat, a făcut pași majori pe calea integrării euro-atlantice, adoptând un Program de reformă pentru NATO și formând o comisie de cooperare cu Alianța.
Acordul de pace de la Dayton a consacrat de asemenea divizarea ţării în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-musulmană, legate prin instituţii centrale.
Aceste instituţii s-au coagulat de-a lungul anilor în urma reformelor efectuate de comunitatea internaţională, în special de ţările occidentale.
Dar Milorad Dodik le contestă, în special armata şi justiţia, şi evocă adeseori eventualitatea unei independenţe pentru entitatea sârbă. El tocmai a anunţat formarea 'în câteva luni' a unei armate proprii a RS, contestând armata comună a ţării.
Dodik susţine că Bosnia este un 'experiment' al comunităţii internaţionale şi o 'ţară imposibilă'.
Forţele armate comune, care numără 10.000 de soldaţi şi personal civil, a fost înfiinţate în 2006, la 11 ani după conflict. Această reformă, acceptată la vremea respectivă şi de către reprezentanţii politici sârbi, este considerată drept crucială pentru integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina. (sursa: Guvernul Marii Britanii, Agerpres, Balkan Insight)