UPDATE Kievul demontează afirmația penibilă a Kremlinului potrivit căreia și-a retras din bunăvoință hoardele invadatoare de pe Insula Șerpilor: "Rușii vor un Holodomor global!"


UPDATE Kievul demontează afirmația penibilă a Kremlinului potrivit căreia și-a retras din bunăvoință hoardele invadatoare de pe Insula Șerpilor: "Rușii vor un Holodomor global!"

UPDATE

Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a comentat pe marginea afirmației Kremlinului potrivit căreia retragerea trupelor rusești de pe Insula Șerpilor a fost "un gest de bunăvoință". Oficialul ucrainean a ținut să sublinieze că forțele rusești au fost alungate de armata ucraineană de pe Insula Șerpilor, nefiind în realitate vorba despre vreun "gest de bunăvoință" venit dinspre Kremlin. 

"În Rusia, se vorbește despre presupusa retragere a trupelor de pe Insula Șerpilor și o prezintă ca un 'gest de bunăvoință'. Este similar cu cazul în care Rusia susține că nu interferează cu coridoarele umanitare create pentru exporturile de cereale ucrainene. Dar toate aceste afirmații sunt un fals total. În primul rând, Forțele Armate Ucrainene au fost cele care i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor", a subliniat Yermak.

Pentru a arăta că rușii nu sunt interesați de evitarea izbucnirii unei crize alimentare, Yermak a amintit că aceștia au lovit depozitele de cereale din Ucraina – cel mai recent incident fiind înregistrat în această dimineață în regiunea Dnipropetrovsk.

"Rusia continuă să provoace o criză alimentară și să mintă. Încă ne blochează porturile și ne distrug cerealele. Ei vor un Holodomor global", a spus el.

Anton Gerashchenko, consilier al ministrului ucrainean al Afacerilor Interne, a postat un video pe Twitter prin care a luat în râs afirmația purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării potrivit căreia retragerea trupelor Kremlinului de pe Insula Șerpilor a fost "un gest de bunăvoință". (vedeți video AICI)

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ucraina a obținut o victorie strategică, reușind în această noapte să elibereze Insula Șerpilor de hoardele Kremlinului. 

"În această noapte, pe măsură ce o altă etapă a operațiunii militare a fost finalizată cu succes, unitățile noastre de rachete și artilerie lansând lovituri asupra Insulei Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă ultimii ocupanți ai garnizoanei cu două bărci cu motor de mare viteză și probabil au părăsit insula. În prezent, Insula Șerpilor este acoperită de foc și fum și au loc explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de investigare", au precizat oficialii ucraineni. 

Șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andriy Yermak, a scris pe Telegram: "KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor Forțele noastre armate au făcut o treabă grozavă!".

Ministerul rus al Apărării a descris decizia de a părăsi Insula Șerpilor drept "un gest de bunăvoință".

Oficialii ruși au declarat că Rusia a demonstrat că nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar care să permită exportul produselor agricole din Ucraina.

"Această soluție va împiedica Kievul să speculeze asupra unei crize alimentare iminente, invocând incapacitatea de a exporta cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre", a mai transmis Ministerul rus al Apărării. 

"Acum depinde de partea ucraineană care încă nu curăță coasta Mării Negre, inclusiv apele portului", au mai zis oficialii ruși. 

Kievul a declarat anterior că nu va demina apele din jurul portului său, deoarece acestea sunt necesare ca o formă de apărare împotriva flotei rusești de la Marea Neagră care se apropie de coasta de sud a Ucrainei și vizează orașele Odesa și Mykolaiv.

Rusia s-a dat de ceasul morții pentru a păstra Insula Șerpilor cu scopul de a o folosi drept o alternativă la nava scufundată Moskva. 

La mijlocul lunii aprilie, Rusia și-a pierdut crucișătorul său emblematic echipat cu rachete, Moskva, în urma unui atac cu rachete Neptune al forțelor ucrainene. Nava Moskva avea un rol-cheie, întrucât furniza capacități de apărare aeriană și maritimă restului flotei rusești din Marea Neagră. 

Moskva a ajutat la capturarea Insulei Șerpilor și, fără ea, flota rusă a fost împinsă mai departe de coasta Ucrainei (rachetele Neptune au o rază de acțiune de până la 321 de kilometri). 

Capturarea Insulei Șerpilor de către ruși a avut o importanță strategică. 

"Gândește-te la Insula Șerpilor ca la un distrugător de nescufundat", spunea Andy Netherwood, expert în apărarea aeriană.  

"Dacă plasați acolo un radar și sisteme de rachete sol-aer, vă permite să dominați spațiul aerian din nordul Mării Negre, dar conferă și o importanță strategică în abordarea (viitoarelor atacuri asupra - n.red.) Odesei", a completat acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.