Rusia primește o lovitură de proporții din partea Turciei: Erdogan, undă verde pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Detaliile acordului semnat de cele trei țări


Rusia primește o lovitură de proporții din partea Turciei: Erdogan, undă verde pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Detaliile acordului semnat de cele trei țări

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a salutat anunțul potrivit căruia Turcia a dat undă verde cererilor Finlandei și Suediei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice. 

Vorbind după semnarea acordului, Stoltenberg a precizat că cele trei țări au semnat un memorandum care "abordează preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și lupta împotriva terorismului".

"Sunt încântat să anunț că avem acum un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO", a spus acesta. 

Președintele Finlandei Sauli Niinisto a declarat că cele trei țări au semnat un memorandum comun "pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității celeilalte".

Disponibilitatea Turciei de a sprijini aderarea Suediei și Finlandei la NATO este o schimbare semnificativă de abordare ținând cont de opoziția exprimată inițial de președintele Erdogan.

În mai, Ankara i-a acuzat, mai ales pe suedezi, că îi protejează pe teroriști kurzi.

Declarația președintelui finlandez spune că "în calitate de membru NATO, Finlanda se va angaja pe deplin față de documentele și politicile de combatere a terorismului ale NATO".

Agenția de presă AFP a raportat că președinția turcă "a obținut ceea ce a vrut" din discuțiile de la Madrid. (sursa: AICI)

Turcia a confirmat că a semnat marți un memorandum trilateral cu Finlanda și Suedia prin care susține candidaturile celor două state de aderare la NATO, picând finalmente de acord că Helsinki și Stockholm nu vor oferi sprijin Unităților de Protecție a Poporului Kurd, cunoscute și sub numele de YPG, pe care Turcia le consideră o organizație teroristă.

Turcia a declarat că își extinde pe deplin sprijinul față de Finlanda și Suedia împotriva amenințărilor la adresa securității naționale a celor două state. 

Declarația turcă spune că Finlanda și Suedia au confirmat, de asemenea, că Partidul Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, pe care Turcia, SUA și UE îl consideră o organizație teroristă, reprezintă o "organizație teroristă interzisă" și se angajează să prevină activitățile acesteia și a tuturor celorlalte organizații teroriste și a extensiilor lor. 

Turcia a adăugat că cele trei țări au convenit să nu aibă embargouri naționale impuse între ele privind armamentul. 

Turcia, Finlanda și Suedia s-au angajat să stabilească un mecanism de partajare a informațiilor pentru a extinde operațiunile de combatere a terorismului și pentru a combate crima organizată. Țările au convenit că Finlanda și Suedia vor aborda "rapid și temeinic" cererile de deportare sau extrădare ce au fost formulate de Turcia și care se află în așteptare, aceste solicitări vizându-i pe suspecții de terorism.

Finlanda și Suedia au convenit să investigheze și să interzică orice activități de finanțare și recrutare ale PKK - considerată o organizație teroristă de Turcia, SUA și UE.

"Turcia își confirmă sprijinul de lungă durată pentru politica NATO a Ușilor Deschise și este de acord să sprijine la Summitul de la Madrid din 2022 cererea Finlandei și Suediei de a deveni membre NATO", se mai arată în memorandumul semnat de Turcia. (sursa: AICI)

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat pentru Associated Press că acordul trilateral pe care țara ei și Finlanda l-au semnat cu Turcia va aduce "mai multă securitate" Alianței Nord-Atlantice. 

"Este bine pentru Finlanda și Suedia. Și este bine pentru NATO, pentru că am fi furnizori de securitate pentru NATO", a spus aceasta. 

Cu cât se va efectua mai devreme finalizarea procesului de aderare, cu atât va fi mai bine, nu numai pentru Suedia și Finlanda, ci și pentru alte țări NATO, a mai zis Andersson. 

"Dar există 30 de parlamente care trebuie să aprobe acest lucru și nu se știe niciodată", a adăugat Andersson.

Întrebat dacă publicul suedez va vedea acordul drept o concesie asupra unor chestiuni precum extrădarea militanților kurzi considerați de Ankara drept teroriști, Andersson a spus că suedezii "vor vedea că acest lucru este bun pentru securitatea Suediei". (sursa: AICI)

Procesul de aderare necesită aprobarea unanimă din partea tuturor celor 30 de țări membre ale alianței. Până astăzi, Turcia fusese singurul membru NATO care a respins cererile Finlandei și Suediei.

Invazia rusească din Ucraina are efect de bumerang pe mai multe fronturi împotriva Kremlinului. Dar una dintre cele mai dezastruoase consecințe pentru președintele rus Vladimir Putin constă în tot mai probabila aderare a Finlandei la NATO, a arătat o analiză CNN.  

Rusia împarte în prezent aproximativ 1200 de km de graniță terestră cu cinci membri NATO. Aderarea Finlandei ar însemna că o națiune cu care Rusia împarte o graniță de 1300 de km va deveni oficial aliniată militar cu Statele Unite. (mai multe detalii AICI)

Nu în cele din urmă, amintim că premierul britanic Boris Johnson a încheiat pe 11 mai un acord esențial cu premierul suedez Magdalena Andersson prin care Suedia a primit garanții de securitate că va fi apărată militar de Marea Britanie în perioada de tranziție dintre aplicarea pentru aderarea la NATO și aderarea propriu-zisă. Marea Britanie are o abordare similară și în cazul Finlandei. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.