Rusia atacă Odesa cu rachete antinavă trase din Crimeea și cu rachete de croazieră lansate de bombardierele strategice Tupolev


Rusia atacă Odesa cu rachete antinavă trase din Crimeea și cu rachete de croazieră lansate de bombardierele strategice Tupolev

În noaptea de luni, 27 iunie, Rusia a lovit din nou din cer regiunea Odesa. O rachetă de croazieră X-22 a lovit câteva clădiri rezidențiale, provocând incendii și distrugerii. Opt locuitori au fost răniți, inclusiv doi copii. Atacul a fost efectuat de Rusia agresoare prin folosirea bombardierelor strategice Tu-22M.

Alerta de raid aerian a fost anunțată în regiunea Odessa luni, la miezul nopții, la ora la care deja, pe rețelele de socializare, oamenii făceau publică iminența unui atac cu rachete, semnalând faptul că Federația Rusă ar fi „lansat rachete din Marea Neagră”. O jumătate de oră mai târziu s-a auzit prima explozie în regiune, probabil opera apărării aeriene, iar câteva minute mai târziu martorii oculari au raportat un prim incendiu lângă Odesa, provocat de o rachetă care a lovit o gospodărie privată.

"Au mai fost lovite mai multe case. Se spune că nu a mai rămas aproape nimic din ele. Nu sunt morți, dar sunt răniți. Pâlnia cauzată de impactul rachetei cu solul este de aproximativ 20 de metri . Toate serviciile sunt deja în acțiune", s=a scris pe rețelele de socializare.

Comandamentul Operațional „Sud” al Armatei ucrainene a confirmat bombardamentul Federației Ruse asupra regiunii și faptul că racheta de croazieră X-22 trasă dintr-o aeronavă Tu-22, din direcția Crimeei ocupate a lovit o zonă rezidențială, într-unul dintre satele din Regiunea Odessa. Potrivit oficialilor, trei case private și mai multe anexe gospodărești au fostincendiate, pe o suprafață totală de 500 de metri pătrați, iar opt persoane, inclusiv un copil, au fost rănite de schije în urma exploziei . După acordarea asistenței medicale la fața locului, răniții nu au avut nevoie de spitalizare . Incendiul a fost stins rapid de pompieri.

Procuratura Generală a precizat, la nivel de bilanț general, că aproximativ 65 de case particulare au fost avariate în urma atacului, dintre care 4 case au fost complet distruse de incendiu.

Potrivit datelor preliminare, opt civili au suferit răni multiple, printre care și doi copii gemeni, în vârstă de de 3 ani . 

Du doar o zi înainte, duminică, Rusia a lansat către Odesa, de pe teritoriul Crimeei ocupate, două rachete antinavă de tip Onyx, ambele fiind distruse la apropierea de oraș de către apărarea aeriană.

Comandamentul Operațional „Sud” a anunțat că, ”a adăpostul unei furtuni, inamicul a atacat regiunea Odessa cu două rachete antinavă de tip Onyx , trăgându-le din sistemul de rachete de coastă Bastion de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar. Dar forțele de apărare aeriană sunt pregătite oricând, pe orice timp și în orice vreme: ambele rachete au fost distruse la apropierea de Odesa”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.