Ministrul ucrainean al Apărării: "Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși!". Primele HIMARS au ajuns în Ucraina


Ministrul ucrainean al Apărării: "Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși!". Primele HIMARS au ajuns în Ucraina

Primele unități de lansatoare multiple de rachete - HIMARS - au sosit deja în Ucraina ca parte a asistenței de securitate ce a fost oferită de SUA.

Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

"Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei", a declarat acesta pe Twitter.

Anterior, secretarul adjunct al Apărării al SUA pentru Afaceri Politice, Colin Kahl, a declarat că sprijinirea Ucrainei cu mai multe lansatoare de rachete multiple HIMARS, ca parte a celei mai recente tranșe de ajutor pentru apărare, reprezintă doar un punct de plecare, întrucât Statele Unite ale Americii vor continua să ofere tot ceea ce este necesar pentru ca ucrainenii să prevaleze împotriva agresiunii rusești. 

Administrația americană a anunțat anterior că va furniza Ucrainei sistemele americane de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS cu muniție care poate lovi ținte la o rază de 80 km în loc de 300 km, deși Ucraina a solicitat rachete cu rază mai mare de acțiune. (sursa: Ukrinform)

Administrația Biden a analizat săptămâni la rând trimiterea sistemelor HIMARS, pe fondul îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate conform cărora Ucraina ar putea folosi sistemele pentru a efectua atacuri ofensive în interiorul Rusiei.

Washingtonul a precizat ulterior că a primit asigurări de la Kiev că HIMARS nu vor fi folosite pentru a ataca teritoriul Rusiei.

HIMARS poate atinge viteze de peste 80 de kilometri pe oră, dându-le ucrainenilor posibilitatea de a lovi și de a fugi înainte ca dronele rusești să-i repereze. HIMARS poate trage șase rachete simultan.

Numai SUA, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Singapore și România operează HIMARS, ceea ce a plasat Ucraina într-un club exclusivist. Polonia și Australia au comandat fiecare câte 20 de HIMARS în ultimii ani, dar încă nu le-au primit.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.