Francis Rooney, ambasador al SUA la Vatican în perioada 2005-2008, a subliniat, într-un editorial publicat pe Fox News, faptul că Papa Francisc a ratat o serie de oportunități de a aduce claritate morală în legătură cu războiul pe care Rusia îl duce la scară largă împotriva Ucrainei începând cu data de 24 februarie.
Diplomatul american a comentat declarațiile controversate făcute de Suveranul Pontif, conform cărora NATO are o vină semnificativă pentru declanșarea actualului război, întrucât "latră la porțiile Rusiei". Mai mult, Papa Francisc a precizat că nu putem vorbi în actualul context despre "băieți buni și băieți răi", ceea ce l-a determinat pe Francis Rooney să spună că Vaticanul promovează în prezent o formă de relativism moral.
În cazul în care Papa Francisc consideră că astfel de poziționări ar ameliora agresivitatea Kremlinului, diplomatul american a ținut să-i amintească Suveranului Pontif un citat din fostul premier britanic Winston Churchil: "Pacificatorul este cel care hrănește un crocodil, în speranța că-l va mânca ultimul".
Redăm editorialul integral al diplomatului american:
"Sfântul Scaun și-a folosit constant 'puterea soft' în lumea afacerilor externe și a relațiilor dintre state. De la a ajuta la rezolvarea disputelor istorice la graniță, cum ar fi Tratatul de la Tordesillas din 1494, până la asigurarea eliberării soldaților britanici luați de Iran în 2007, Sfântul Scaun a oferit timp de câteva sute de ani o intervenție constructivă în problemele globale.
În 2007, Papa Benedict a fost cel care a pus sub semnul întrebării radicalismul islamic din secolul XXI – argumentând că lumea islamică trebuie să se încadreze în lumea modernă și nu invers. De la acel moment critic, mulți savanți islamici s-au unit cu liderii altor religii pentru a căuta un consens cu privire la ruperea credinței de acțiunile radicale și ostile.
Cu războiul care se desfășoară acum în Ucraina, unde este Sfântul Scaun? Și cum a ales să-și folosească autoritatea și influența morală?
În Ucraina, lumea se confruntă acum cu cea mai mare brutalitate și inumanitate de la cel de-al Doilea Război Mondial și epurările lui Stalin. Vladimir Putin își realizează obiectivul pe termen lung exprimat de a recâștiga teritoriile pierdute după căderea Cortinei de Fier. De ani de zile, tânjește după teritoriul deținut de Ecaterina cea Mare. Acum, el se compară chiar cu Petru cel Mare în executarea acestei agresiuni hegemoniste.
Și răspunsul Sfântului Scaun?
În timp ce Papa Francisc a spus clar că nu sprijină războiul, respectiv măcelul declanșat de Putin, el a creat per ansamblu mai multă confuzie. El a alimentat, chiar dacă neintenționat, o falsă mantră că, în esență, Occidentul este de vină pentru agresiunea lui Putin prin extinderea NATO. Acesta a spus: 'Ei latră la porțile Rusiei. Ei nu înțeleg că rușii sunt imperialiști și nu vor permite nici unei puteri străine să se apropie de ei'. În pofida lipsei de dovezi în legătură cu orice ostilitate a NATO față de 'acțiuni pacificatoare' întreprinse de Rusia, Papa Francisc a susținut că extinderea NATO e în sine o agresiune, iar pentru că asta ar jigni cultura 'imperialistă' rusă, noi am fost cei ce am greșit.
Din păcate, un om puternic și autoritar precum Putin nu va fi înnobilat decât de aceste comentarii venite de la vârful uneia dintre cele mai apreciate instituții din Occident. Calmarea (unui asemenea tiran - n.red.) nu a funcționat niciodată. După cum spunea Churchill, 'pacificatorul este cel care hrănește un crocodil, în speranța că-l va mânca ultimul'. Având în vedere istoria cooptării lui Hitler și Stalin și apoi a distrugerii Bisericii, se spera că papa ar fi știut asta.
Papa a alimentat această confuzie cu privire la diplomația Sfântului Scaun în ceea ce privește războiul din Ucraina, criticându-i pe cei care văd războiul ca pe o luptă între bine și rău. El îi sfătuiește pe cei care privesc războiul în termeni alb-negru să abandoneze acest model de gândire. El chiar susține că 'nu există băieți buni și răi din punct de vedere metafizic, într-un sens abstract'.
Deci câteva întrebări: ce nivel de moarte și distrugere e necesar pentru ca un lup să fie un agresor răuvoitor? Nu a făcut deja acest lucru distrugerea unei mari părți a Ucrainei? Nu există adevăruri universale și realități obiective? Papa susține de fapt relativitatea morală?
În cele din urmă, Papa a spus că 'în timp ce vedem ferocitatea, cruzimea trupelor ruse, nu trebuie să uităm <<problemele reale>>, dacă vrem să fie rezolvate'. Nu este războiul rusesc de uzură și exterminare o problemă suficient de reală?
Sfântul Scaun este un participant important în diplomația globală. Are o tradiție îndelungată de implicare constructivă, motiv pentru care este deosebit de regretabil să vedem oportunități pierdute în a aduce claritate morală - prin a articula clar cine sunt actorii răi în acest conflict, respectiv prin a denunța într-o manieră categorică atât uciderea nevinovaților, distrugerea clădirilor și fabricilor non-militare, cât și agresiunea ilegală și nejustificată a unei puteri străine asupra unei democrații în curs de dezvoltare.
Dacă Sfântul Scaun nu poate spune acest lucru clar, cine o va face?".