Politicile progresiste iau o pauză: Închiderea robinetului de gaz de către Rusia trimite Europa înapoi, la centralele pe cărbune


Politicile progresiste iau o pauză: Închiderea robinetului de gaz de către Rusia trimite Europa înapoi, la centralele pe cărbune

Austria, Germania, Italia și Țările de Jos au anunțat săptămâna aceasta planuri de resuscitare pentru vechile centrale pe cărbune, pe măsură ce rezervele de gaze se diminuează. Mișcările au venit la doar câteva zile după ce Moscova a redus fluxurile de gaze naturale către mai multe țări europene, inclusiv Italia și Slovacia, alarmând liderii care sunt îngrijorați de rezervele de energie înainte de iarnă.

Revenirea la cărbune ar contesta politica climatică deja în vigoare în Amsterdam și Berlin. Unii oficiali sunt îngrijorați de amenințarea pe termen lung pe care o astfel de mișcare ar reprezenta-o pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatice în Europa.

„Trebuie să ne asigurăm că folosim această criză pentru a merge mai departe și nu pentru a avea o revenire asupra folosirii combustibililor fosili”, a declarat marți șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reporterilor.

Germania spune că repornește unele centrale electrice pe cărbune, în timp ce Austria amenajează o centrală existentă pentru a utiliza cărbune. În Țările de Jos, autoritățile au ridicat limitele de producție pentru centralele pe cărbune.

În Germania, când a ajuns la putere la sfârșitul anului trecut, noul guvern de coaliție, format din social-democrați de centru-stânga, verzii și liberali democrați, a pus politica climatică în centrul agendei sale, cu scopul de a grăbi renunțarea la folosirea cărbunelui până în 2030. Războiul Rusiei cu Ucraina a stricat, însă, planurile guvernării germane, pe fondul incertitudinii cu privire la restricțiile în materie de aprovizionare cu gaze naturale ale Moscovei. 

„Situația este gravă”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, co-liderul Verzilor din Germania. El a numit reducerile în materie de aprovizionare un „atac efectuat împotriva noastră cu energia folosită ca armă”, vorbind la un eveniment organizat marți de Federația Industriilor Germane.

Într-o declarație publică, ministerul său a anunțat mai multe măsuri menite să conserve gazele naturale, inclusiv repornirea unui număr nespecificat de centrale electrice pe cărbune și utilizarea unui sistem de stimulare pentru reducerea consumului industrial de gaze.

Perspectiva de a porni centralele pe cărbune este „amară”, dar esențială, a spus Habeck. „Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, a spus el, adăugând că scopul este ca rezervoarele de stocare a gazului să fie umplute înainte de venirea iernii.

Ministerul lui Habeck a anunțat că, având în vedere faptul că ponderea gazului utilizat pentru producerea de energie electrică este în scădere, operatorii centralelor de rezervă pe cărbune „ar trebui să se pregătească încă de pe-acum, astfel încât instalațiile să fie gata de utilizare cât mai curând posibil”.

Trecerea la cărbune permite națiunilor să înlocuiască gazele naturale utilizate în generarea de energie și să le salveze pe acestea pentru alte utilizări, deoarece nu poate fi înlocuit cu ușurință, a declarat Samantha Gross, directorul Inițiativei pentru securitatea energetică și climatică a Brookings Institution.

Întrebat despre statutul planurilor naționale de eliminare treptată a cărbunelui, Stephan Gabriel Haufe, purtătorul de cuvânt al ministerului lui Habeck, a spus: „Renunțarea definitivă la utilizarea cărbunelui în 2030 nu se clătina deloc ca obiectiv. Este mai important ca oricând ca aceasta să se întâmple în 2030 – aceasta este părerea noastră.”

Chiar și confruntându-se cu teama unei crize energetice în această iarnă, Germania a rezistat apelurilor de menținere în funcțiune a ultimelor centrale nucleare, angajându-se să elimine treptat energia nucleară până la sfârșitul anului.

În Austria, unde ultima centrală pe cărbune a fost transformată într-o instalație de gaze în 2020, guvernul a anunțat că fabrica va fi din nou echipată pentru a produce energie electrică din cărbune. Odată în funcțiune, uzina va fi folosită doar „în caz de urgență”, a declarat biroul cancelarului austriac Karl Nehammer într-un comunicat.

Un acord guvernamental din Austria urmărește să producă toată energia electrică folosind doar surse regenerabile până în 2030 și să obțină neutralitatea carbonului până în 2040.

Olanda a lansat luni faza de „avertizare timpurie” a planului său de criză energetică și a suspendat plafonul de producție pentru centralele pe cărbune. Adoptat în ianuarie, plafonul a forțat centralele pe cărbune să funcționeze la maximum 35% din capacitatea maximă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.