Spion rus prins la Cernăuți în timp ce pregătea acțiuni de sabotaj ale unor obiective feroviare și logistice din Bucovina


Spion rus prins la Cernăuți în timp ce pregătea acțiuni de sabotaj ale unor obiective feroviare și logistice din Bucovina

Ofițerii de Contrainformații ai Serviciului de Securitate al Ucrainei au reținut azi un sabotor rus, sosit din Orientul Mijlociu cu scopul de a organiza mai multe evenimente cu rol distructiv la nivel de infrastructură, inclusiv explozii pe calea ferată. În urma unei operațiuni speciale, agentul rus a fost prins la Cernăuți.

Potrivit anchetatorilor, sabotorul se afla în comunicare sub acoperire cu curatorii din serviciile speciale ale așa-numitei Republici Populare Donețk. În același timp, agentul rus deâinea un pașaport de cetățean al Ucrainei și un permis de ședere la Kiev

Ofițerii de Contrainformații au stabilit faptul că, pentru o lungă perioadă de timp, agentul inamic s-a aflat în „conservare” într-una dintre țările din Orientul Mijlociu, după izbucnirea războiului pe scară largă ordonându-i-se să vină în Ucraina pentru a colecta informații. Sabotorul trebuia să obțină informații despre rutele de aprovizionare cu echipamente militare, despre locația rezervoarelor de combustibil și despre pozițiile trupelor ucrainene în Bucovina. Pe baza acestor date s-au planificat mai multe operațiuni minuțioase de sabotaj, inclusiv explozii la depozitele feroviare și logistice.

Agentul a fost reținut de Serviciul de Securitate Ucrainean și se află în faza cercetărilor specifice, urmărindu-se stabilirea relațiilor cu ceilalți sabotori care operează în toată Ucraina și care au fost reținuți în regiunile Kiev, Sumi și Cernihiv.

Grupurile de sabotaj și recunoaștere inamice sunt împrăștiate pe aproape întregul teritoriu al Ucrainei. Potrivit consilierului ministrului afacerilor interne, Vadim Denisenko, există mai ales mulți sabotori în zonele din prima linie, atrași din teritoriile ocupate, care vorbesc ucraineană și devin extrem de greu de identificat. 

Reprezentantul Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat anterior că în regiune se desfășoară constant lucrări de contrasabotaj de către ofițerii de contrainformații ai serviciilor ucrainene, fiind reținuți nenumărați agenți ruși de diversiune. 

La începutul acestei luni chiar consilierul ministrului Afacerilor Interne Viktor Andrusiv a avertizat că inamicul ar putea transfera grupuri de sabotaj și recunoaștere la Volyn de pe teritoriul Belarusului conform unui scenariu testat pe 16 mai, data la care invadatorii ruși au încercat să transfere grupuri de diversiune în regiunea Sumy la adăpostu unui atac simulat, cu mortiere, lansatoare de grenade, mitraliere și mitraliere.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.