O mare vulnerabilitate energetică a SUA: Importurile din Rusia pe care Washingtonul nu-și permite să le oprească


  • ACP
  • Jun 20, 2022 09:57
  • 1157
O mare vulnerabilitate energetică a SUA: Importurile din Rusia pe care Washingtonul nu-și permite să le oprească

Criza energetică actuală, declanșată inițial de graba de a se renunța rapid la combustibilii fosili, conform politicii ecologiștilor radicali de la Washington și Bruxelles, apoi amplificată de renunțarea la importurile de gaze și petrol rusești odată cu declanșarea războiului la scară largă de Kremlin împotriva Ucrainei, ar putea să se adâncească mult mai mult dacă Occidentul nu va mai primi din Rusia uraniul îmbogățit pentru centralele sale nucleare. 

Rusia e unul dintre cei mai mari furnizori globali de combustibil nuclear comercial, compania rusă de stat Rosatom deținând 17% din piața mondială de fabricare a combustibilului nuclear. Corporația rusă de stat e a treia ca mărime la nivel mondial după Westinghouse din Statele Unite și AREVA din Franța și furnizează în mod oficial combustibil nuclear finit Ucrainei, Belarusului, Indiei, Chinei, Iranului, Republicii Cehe, Slovaciei, Ungariei, Bulgariei și Armeniei, iar în Statele Unite Rosatom exportă uraniu semifabricat, din care sunt produse ansamblurile folosite pentru alimentarea reactoarelor.  

Potrivit datelor din Statele Unite, aproape un sfert din toate transporturile de uraniu îmbogățit pentru reactoarele comerciale de pe teritoriul american au venit din Rusia în 2020, ceea ce a făcut ca importurile de combustibil nuclear rusesc să nu fie supuse sancțiunilor după începerea invaziei Ucrainei, dar marea teamă a specialiștilor în domeniul energetic din Statele Unite este că tocmai Moscova ar putea tăia aprovizionarea centralelor americane. 

În urmă cu doi ani Departamentul de Energie al Statelor Unite a propus limitarea importurilor de combustibil nuclear din Rusia, însă lucrul acesta nu a fost posibil deoarece companiile americane nu dispun nici de capacitățile masive de îmbogățire a uraniului pentru scopuri comerciale pe care le au Rusia și Europa, nici de rezervele de minereu din Rusia ori Kazahstan. 

Anul acesta, pe 13 iunie, Matt Bowen și Paul Dubbar de la Centrul pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia au avertizat, într-un articol publicat pe The Hill, că Rusia ar putea închide reactoarele nucleare din SUA cu o singură decizie. Chiar dacă această apreciere este clar exagerată, pe de altă parte "având în vedere că energia nucleară reprezintă mai mult de 20% din capacitatea de generare în unele părți ale țării", atunci "prețurile la energie electrică ar crește chiar mai mult decât rata inflației de astăzi", dacă centralele americane nu ar mai primi combustibilul nuclear din Rusia, au explicat cei de la publicația americană The Hill. (sursa: AICI

În același timp, orice reducere a cererii de import din Rusia și Kazahstan e privită ca o oportunitate majoră pentru acei producători care au activități avansate de explorare a uraniului situate în jurisdicțiile occidentale. Boss Energy (BOE), listată în Australia, a aprobat o decizie finală de investiție pentru repornirea minei Honeymoon din Australia de Sud, începerea producției fiind vizată pentru decembrie 2023. Boss deține, de asemenea, 1,25 mlb de stocuri strategice de uraniu. Altă companie listată la bursa australiană, Paladin Energy (PDN), care are interese extinse de explorare în Australia și Canada, urmează să aprobe o decizie finală de investiție pentru a reporni mina Langer Heinrich din Namibia luna viitoare, vizând începerea producției în 2024. În urma unei recente strângeri de capital, Paladin este finanțat integral pentru repornire și are deja semnată o înțelegere de furnizare către compania energetică americană Duke Energy. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.