Una din ultimele reforme impuse de Partidul Comunist din China, în marșul către revenirea la vechiul comunism clasic, impune naționalizarea școlilor private pentru recâștigarea controlului absolut al statului asupra învățământului.
Ministerul Educației a anunțat încă din august 2021 că nu va mai exista învățământ privat în China până în august 2023, iar pe 15 iunie 2021 ministerul a înființat un nou departament pentru a monitoriza educația și pregătirea în toate instituțiile de învățământ particulare și pentru a implementa "reforme în sectorul educației și formării în afara programului învățământului de stat".
Mai mult, nevoia de a-i pregăti pe copii în mod privat pentru a reuși să intre în cele mai bune instituții de învățământ a fost criticată anul acesta de însuși liderul PCC, Xi Jinping, care a spus că aceasta ar fi o barieră în calea creșterii natalității.
Naționalizarea vine după o perioadă în care școlile private au fost acceptate cu multă bunăvoință de către autorități, în multe regiuni, cele mai multe dintre aceste școli oferind standarde extrem de înalte de predare și facilități peste ceea ce poate oferi sistemul de stat, fapt care a făcut să fie și foarte căutate de părinți.
Acum însă, programul de naționalizare pare să prindă avânt în toată China, așa cum a explicat un specialist în domeniul educației din Shanghai pentru publicația Radio Free Asia, sub protecția anonimatului.
"Îi aduc treptat înapoi în sectorul public, deoarece nu pot face asta dintr-o singură mișcare", a spus acesta, adăugând că "o mulțime de școli private din Shanghai și-au redus taxele... așa că acum, nu numai că nu fac bani, ci nici măcar nu mai pot funcționa - ei numesc asta drept delistare".
Astfel, în cadrul acestei campanii de naționalizare, conform unui anunț al biroului de educație din Xi'an, treizeci și opt de școli primare și secundare private din peste 10 districte au fost forțate să intre din nou în proprietate publică, iar guvernul municipal din Shanghai a declarat că a "cumpărat" aproximativ 20.000 de locuri la școlile private ale orașului, transformând efectiv cel puțin 30 de școli private în furnizori de educație gratuită. (sursa: AICI)