Hoardele Kremlinului au un nou motiv să se teamă: Boris Johnson i-a propus lui Zelenski un program major de antrenare a forțelor ucrainene


Hoardele Kremlinului au un nou motiv să se teamă: Boris Johnson i-a propus lui Zelenski un program major de antrenare a forțelor ucrainene

Premierul britanic Boris Johnson, aflat astăzi într-o vizită-surpriză la Kiev, a propus lansarea unei operațiuni majore de antrenare a trupelor ucrainene, cu un potențial de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile.

"Pe măsură ce soldații ucraineni trag rachete furnizate de Marea Britanie pentru a-și apăra țara, ei o fac și pentru apărarea libertăților pe care le considerăm de la sine înțelese. De aceea i-am oferit președintelui Zelenski un nou program important de pregătire militară care ar putea schimba ecuația acestui război – valorificând cea mai puternică dintre forțe, hotărârea ucrainenilor de a învinge", a spus Johnson.

Programul condus de Regatul Unit ar antrena forțele armate ale Ucrainei folosind experiența armată britanică dovedită în luptă, permițându-le să-și accelereze operațiunile, să-și reconstruiască forțele și să-și intensifice rezistența pe măsură ce continuă să apere suveranitatea țării lor de hoardele Kremlinului. Partenerii internaționali ar fi invitați să găzduiască programul, dacă oferta este acceptată de Ucraina.

Operațiunea anterioară Orbital a Regatului Unit a presupus antrenarea a peste 22.000 de soldați ucraineni din 2015 până la invazia la scară largă pe care Kremlinul a declanșat-o împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022. Noul program ar urma să antreneze forțele ucrainene în afara țării.

Guvernul Regatului Unit a remarcat, de asemenea, că abilitățile de luptă ce au fost predate în timpul programului de șapte ani au permis forțelor ucrainene să lanseze o apărare feroce împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei.

Este de așteptat ca fiecare soldat să petreacă trei săptămâni în acest tip de training, învățând abilități de luptă în prima linie, dobândind totodată atât o pregătire medicală de bază, dar și cunoștințe esențiale privind securitatea cibernetică.

Potrivit Guvernului britanic, în afară de oferta de training, liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie poate juca un rol esențial în încheierea blocadei cerealelor.

Regatul Unit a promis deja Ucrainei peste 1,3 miliarde de lire sterline ca sprijin economic și umanitar – inclusiv peste 5.000 de rachete antitanc NLAW, sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acțiune și sisteme de artilerie, inclusiv tunuri autopropulsate de 155 mm.

Pe 17 iunie, Johnson a efectuat o vizită de lucru la Kiev pentru a doua oară de la începutul războiului la scară largă al Rusiei contra Ucrainei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.