Xi Jinping și-a petrecut o parte din ziua de naștere cu Putin la telefon, pentru a-l asigura pe omologul sângeros de la Kremlin că Rusia va fi sprijinită de China în chestiunile de "suveranitate și securitate"


Xi Jinping și-a petrecut o parte din ziua de naștere cu Putin la telefon, pentru a-l asigura pe omologul sângeros de la Kremlin că Rusia va fi sprijinită de China în chestiunile de "suveranitate și securitate"

În pofida reacției globale față de războiul la scară largă al Kremlinului împotriva Ucrainei, dictatorul chinez Xi Jinping și-a reiterat sprijinul pentru Rusia în chestiunile de "suveranitate și securitate" pe parcursul unui apel telefonic avut miercuri cu omologul său Vladimir Putin. 

Xi Jinping a împlinit ieri vârsta de 69 de ani, zi pe care și-a petrecut-o parțial cu Vladimir Putin la telefon, apel pe parcursul căruia cei doi dictatori s-au angajat să aprofundeze coordonarea strategică între cele două țări, potrivit Ministerului de Externe al Chinei.

Un comunicat al Kremlinului a transmis că cei doi dictatori au subliniat că relațiile dintre țările lor sunt "la un nivel maxim" și și-au reafirmat angajamentul de a "aprofunda în mod constant amplul parteneriat". 

Apelul de ieri este considerat a fi a doua convorbire dintre cei doi din momentul în care Rusia a invadat la scară largă Ucraina. Putin și XI au vorbit ultima dată la doar câteva zile după ce Moscova a lansat ceea ce insistă să numească o "operație militară specială".

China s-a abținut să se refere la acțiunile Rusiei drept o invazie și a avut o abordare cu mănuși în această problemă. China s-a prezentat ca fiind un actor ce lansează apeluri la pace și vrea să mențină ordinea globală, însă în același timp a refuzat să denunțe acțiunile Rusiei. Și-a folosit, de asemenea, aparatul propagandistic de stat pentru a urma liniile toxice de comunicare ale Kremlinului potrivit cărora Statele Unite și NATO sunt vinovate pentru criza actuală de securitate. 

Pe parcursul apelului de miercuri, Xi a subliniat că țara sa a "evaluat întotdeauna în mod independent situația" din Ucraina și a cerut "tuturor părților" să facă eforturi pentru o "rezolvare adecvată a crizei ucrainene" – reiterând astfel limbajul pe care l-a folosit într-un apel avut în martie cu președintele american Joe Biden.

China este "dispusă să continue să-și joace rolul" în promovarea unei "soluții adecvate" pentru Ucraina, a completat XI. 

Rezumatul furnizat de Kremlin privind convorbirea dintre Putin și XI a dat de înțeles că Beijingul a adoptat ieri o linie de comunicare și mai favorabilă Moscovei: "Președintele Chinei a remarcat legitimitatea acțiunilor Rusiei de a proteja interesele naționale fundamentale în fața provocărilor create de forțele externe la adresa securității sale".

Această linie pe care o urmează China în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei a tensionat și mai mult relația deja tensionată a Beijingului cu SUA și ai săi aliați. 

Oficialii americani au cerut în mod repetat țărilor să condamne acțiunile Rusiei și i-au avertizat pe omologii lor chinezi să nu ajute Moscova. În timpul convorbirii din martie dintre Xi și Biden, președintele SUA a precizat că vor exista consecințe în cazul în care China va oferi Rusiei sprijin material, asta în urma informațiilor americane potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului asistență militară - o informație negată și de Rusia și de China. 

Legăturile comerciale ruso-chineze

Apelul de miercuri a fost, de asemenea, o șansă pentru Putin și Xi de a discuta despre relația comercială în creștere dintre Rusia și China. 

La începutul acestui an, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă, cei doi dictatori au avut o întâlnire față în față pe parcursul căreia au declarat că țările lor au un parteneriat "fără limite" și s-au angajat să stimuleze comerțul.

"De la începutul acestui an, relațiile bilaterale au menținut un impuls sănătos de dezvoltare în fața turbulențelor și transformărilor globale", a spus Xi în apelul de miercuri.

"Partea chineză este pregătită să colaboreze cu partea rusă pentru a face eforturi pentru dezvoltarea constantă și pe termen lung a cooperării bilaterale practice", a mai zis Xi, subliniind"progresul constant" al legăturilor lor comerciale și scoțând de asemenea în evidență inaugurarea de săptămâna trecută a primului pod rutier transfrontalier în Orientul Îndepărtat.

Cei doi au convenit să extindă cooperarea în domeniul energiei, finanțelor, producției și în alte domenii, "ținând cont de situația economică globală care a devenit mai complicată din cauza politicii de sancțiuni ilegitime ce e dusă de Occident", se arată în comunicatul Kremlinului. China va juca probabil un rol important în umplerea golului creat de sancțiunile UE. Pe lângă faptul că este un aliat-cheie al Moscovei, China a fost cel mai mare cumpărător de petrol rusesc înainte de război. După începerea invaziei, achizițiile Beijingului de petrol rusesc au crescut: China a cumpărat 14,5 milioane de barili de petrol din Rusia din martie până în mai, ceea ce reprezintă "o creștere de trei ori față de aceeași perioadă a anului trecut", potrivit unei analize recente realizate de CNBC pe fondul datelor furnizate de firma Kpler.

Cele două țări s-au angajat, de asemenea, să lucreze împreună pentru a consolida comunicarea și coordonarea în organisme internaționale precum Națiunile Unite - unde cele două votează adesea precum un bloc.

"China este, de asemenea, dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a promova solidaritatea și cooperarea între țările cu piețe emergente și să impulsioneze dezvoltarea ordinii internaționale și a guvernării globale către o direcție mai justă și mai rezonabilă", a spus Xi, într-un comentariu care a evidențiat scopul comun al celor două țări de a respinge ceea ce Beijingul și Moscova consideră a fi hegemonia globală a Statelor Unite. 

Urări de ziua de naștere

Apelul nu a fost prima dată când Xi și Putin - doi oameni puternici uniți de neîncrederea reciprocă în Occident - și-au făcut urări reciproce cu prilejul zilei de naștere. 

În 2013, Xi i-a dăruit lui Putin un tort de ziua de naștere, iar, în timpul unei conferințe din Indonezia, cei doi au băut împreună vodcă pentru a marca împlinirea vârstei de 61 de ani a dictatorului rus. Mai târziu, Xi și-a sărbătorit cu Putin cea de-a 66-a aniversare în timpul unui summit din 2019 în Tadjikistan. 

În rezumatul apelului de ieri, Kremlinul a menționat despre conversația celor doi lideri că a avut loc într-o "atmosferă tradițional caldă și prietenoasă". (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.