Radoslaw Sikorski, fost ministru polonez al Apărării, respectiv de Externe, a provocat o furtună diplomatică sugerând că țările occidentale ar putea dona focoase nucleare Ucrainei, țară care luptă împotriva agresiunii rusești la scară largă începând cu 24 februarie.
"Rusia a încălcat memorandumul de la Budapesta și, prin urmare, Occidentul poate oferi Ucrainei posibilitatea de a-și apăra independența", a declarat Radoslaw Sikorski, în prezent europarlamentar al principalului partid de opoziție din Polonia, Platforma Civică (PO).
"Occidentul are dreptul să ofere Ucrainei focoase nucleare pentru a-și proteja independența", a mai spus acesta pe parcursul unui video difuzat de canalul TV online Nexta.
Sikorski și-a completat declarația cu o postare pe Twitter.
"Odată cu declanșarea războiului, Putin a încălcat Memorandumul de la Budapesta din 1994 în temeiul căruia Ucraina a renunțat la focoasele sale nucleare. El amenință Ucraina cu arme nucleare. Pentru a-l descuraja să facă acest lucru, Occidentul ar putea anunța că ia în considerare o echilibrare a situației în cazul în care Rusia atacă nuclear", a scris oficialul polonez.
Declarația lui Sikorski a fost preluată de mai mulți politicieni și propagandiști ruși, inclusiv de Maria Zakharova. Numindu-l pe Sikorski "soțul propagandistei rusofobe anglo-americane Ann Applebaum", purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a apreciat că "politicienii polonezi, controlați de cureaua de transmisie americană, prezintă ideologii extremiste, răspândesc ură, alimentează conflicte și acum amenință lumea cu încălcarea regimului de neproliferare nucleară".
"Dar, cel mai important, acești politicieni îi amenință pe polonezi, care sunt târâți într-un conflict nuclear", a zis Zakharova într-o postare pe Telegram.
De asemenea, potrivit lui Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Sikorski "provoacă un conflict nuclear în centrul Europei" prin cuvintele sale.
"Tocmai din cauza unor oameni precum Sikorski este necesară eliberarea Ucrainei nu numai de ideologia nazistă, ci și demilitarizarea acesteia, asigurându-i statutul non-nuclear", a scris Volodin, adăugând că "cu astfel de deputați, poporul Europei va avea probleme mult mai grave decât cele cu care se confruntă deja astăzi (refugiați, inflație record, criză energetică)". Potrivit președintelui Dumei, europarlamentarul polonez "nu se gândește nici la viitorul Ucrainei, nici al Poloniei".
Replica lui Sikorski pentru Volodin nu s-a lăsat așteptată.
"Nu, domnule Volodin. În 1994, ați promis Ucrainei că își va menține granițele în schimbul cedării arsenalului său nuclear. Acum colonizați Ucraina și amenințați atât Ucraina, cât și NATO cu arme nucleare. Vrem doar să știți că, dacă le folosiți, avem și noi opțiuni", a precizat oficialul polonez. (sursa: AICI)