O instanță din Grecia dă câștig de cauză Iranului în cazul confiscării petrolierului iranian. Acuzații grave aduse Statelor Unite


  • ACP
  • Jun 10, 2022 13:00
  • 1404
O instanță din Grecia dă câștig de cauză Iranului în cazul confiscării petrolierului iranian. Acuzații grave aduse Statelor Unite

Miercuri, un tribunal din Grecia a anulat hotărârea unei instanțe care a permis confiscarea, în luna aprilie, a unui petrolier rus sub pavilion iranian, în largul insulei Evia, de către Garda de Coasta greacă, și a încărcăturii acestuia de către Statele Unite. 

Imediat după anunțul guvernului de la Atena că va livra către Statele Unite cele 115.000 de tone de petrol iranian de pe petrolierul Pegasus, Teheranul a numit această mișcare a Atenei un act de piraterie și a avertizat că vor urma „acțiuni punitive” împotriva Greciei. 

În urma confiscării navei iraniene în apele grecești, Ministerul de Externe de la Teheran l-a chemat pe însărcinatul cu afaceri grec pentru a transmite guvernului de la Atena un protest tranșant al Iranului, iar Organizația Maritima și a Porturilor (PMO) a emis, de asemenea, o declarație prin care a îndeamnat guvernul elen să își respecte obligațiile internaționale în acest sens. 

În mai, forțele iraniene au confiscat la rândul lor două petroliere grecești care treceau prin Golful Persic, iar Ambasada Iranului în Grecia a anunțat că „în urma unor acțiuni intensive, Curtea de Apel elenă va revoca decizia instanței inițiale de a confisca petrolul aparținând Iranului și întregul transport de petrol va fi returnat”. 

Ambasadorul iranian în Grecia, Ahmad Naderi, a vizitat portul Karistos și s-a întâlnit cu căpitanul petrolierului Pegasus pentru a analiza cele mai recente evoluții, în continuarea activităților diplomatice și juridice intense din ultimele săptămâni și, spun iranieni, „pentru a preveni pirateria Statelor Unite” în largul coastelor Greciei, conform agenției de știri iraniane MNA. 

Insistența Teheranului a dat în final rezultatele așteptate de iranieni, hotărârea instanței punând într-o situație foarte delicată atât autoritățile din Grecia, care au luat hotărârea confiscării petrolierului cu încărcătură iraniană, cât și autoritățile americane care au preluat aceasta încărcătură, pe lângă recuperarea vasului.

(Sursa: GreekReporter)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.