Ucrainenii încearcă să-i blocheze pe ruși la Severodonețk. A 99-a zi de război


Ucrainenii încearcă să-i blocheze pe ruși la Severodonețk. A 99-a zi de război

1. Forțele ucrainene au continuat ieri să apere porțiuni din orașul Severodonețk, în special căile de acces spre orașul Lisiceansk. Statul Major ucrainean a negat că trupele sale se vor retrage din Severodonețk, dar a anunțat că în cazul capturării acestui oraș armata ucraineană va organiza apărarea zonei de-a lungul râului Doneț. Circa 800 de civili se adăpostesc în subsolurile fabricii Azot din Severodonețk. Consilierul prezidențial ucrainean Arestovici susține că trupele ruse au fost atrase într-o capcană la Severodonețk, vor fi înconjurate și distruse.

2. Trupele ruse încearcă să avanseze spre Lisiceansk dinspre sud și să evite traversarea râului Doneț, însă înaintarea este blocată de trupele ucrainene.

3. Dinspre Liman trupele ruse au atacat în direcția Slaviansk, ar fi capturat localitățile Iarovaia și Sviatogorsk, au fost respinse la Raigorodok.

4. În Slaviansk a fost întreruptă alimentarea cu apă și electricitate din cauza bombardamentelor ruse.

5. A apărut o înregistrare video cu polițiștii ucraineni din Mariupol care au trecut de partea separatiștilor din Donețk. Ministerul de Interne de la Kiev anchetează în prezent 540 de cazuri de polițiști care colaborează cu rușii sau separatiștii.

6. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat pentru Al Jazeera: „Călăreții Apocalipsei au pornit deja și singura noastră speranță este în Dumnezeu cel Atotputernic” în contextul războiului din Ucraine.

7. Autoritățile instalate de forțele ruse în zonele ocupate din regiunea Zaporojie au anunțat că toate proprietățile statului ucrainean de aici vor fi naționalizate în beneficiul noilor autorități locale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.