Premierul Poloniei condamnă "tăcerea țărilor vest-europene" cu privire la ucrainenii ce au fost deportați în Rusia


Premierul Poloniei condamnă "tăcerea țărilor vest-europene" cu privire la ucrainenii ce au fost deportați în Rusia

Premierul Poloniei, aflat miercuri într-o vizită la Kiev, a criticat țările vest-europene că nu au fost vocale împotriva deportării în masă de către Rusia a cetățenilor din Ucraina. De asemenea, el s-a angajat să facă din Polonia un "hub economic pentru Ucraina", inclusiv prin facilitarea exporturilor de cereale.

"Întreaga comunitate internațională – dacă dorește să se considere o comunitate liberă, democratică, care respectă legea – ar trebui să pledeze mult mai intens pentru acei cetățeni ucraineni care au fost deportați în Rusia", a spus Mateusz Morawiecki. 

"Este o crimă excepțională, în legătură cu care planează o liniște aproape deplină în vestul Europei", a completat acesta. 

Morawiecki a reamintit experiența traumatizantă prin care au trecut polonezii atunci când Rusia i-a deportat în Siberia.

"Această practică criminală ar trebui condamnată cu fermitate și totuși nu a fost", a declarat Morawiecki.

Luna trecută, ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului a susținut că aproape 1,2 milioane de ucraineni au fost deportați în Rusia, inclusiv peste 200.000 de copii. De asemenea, administrația Biden a anunțat că are "indicii că ucrainenii sunt duși împotriva voinței lor în Rusia".

Remarcile lui Morawiecki au venit în timp ce conducea o delegație a Guvernului polonez la Kiev - e prima dată când Ucraina a găzduit astfel de discuții interguvernamentale cu o altă țară de la începerea invaziei rusești la scară largă în luna februarie. 

De asemenea, Morawiecki a declarat că "Polonia va fi un hub economic pentru Ucraina independentă". Asta va însemna inclusiv "îmbunătățirea infrastructurii pentru a crește capacitatea care va permite exportul de cereale din Ucraina în Orientul Mijlociu, Africa și alte țări".

Blocada Rusiei asupra porturilor ucrainene a îngreunat transportul produselor, Ucraina fiind în mod normal unul dintre cele mai mari exportatori de cereale din lume. În această săptămână, președintele polonez Andrzej Duda a vizitat Egiptul, un important importator de cereale, pentru a discuta despre eforturile de a debloca exporturile. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.