Pe măsură ce războiul la scară largă al președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucraina se apropie de a 100-a zi, analiștii spun că forțele sale nu și-au asigurat încă un avantaj decisiv, în pofida faptului că investește miliarde de dolari pentru această invazie.
"Planul inițial al Rusiei a fost ca acesta să fie un război de anihilare, în care o campanie de 48-72 de ore să zdrobească Guvernul Ucrainei, liderii ucraineni săi fie arestați sau uciși și un nou Guvern să fie instalat pentru a îndeplini agenda Rusiei", a precizat William Reno, profesor de științe politice la Northwestern University.
"În schimb, ucrainenii au ripostat, iar acum îi ajutăm să reziste în luptă", a spus acesta, adăugând că "armata Rusiei nu se dovedește a fi atât de măreață".
Estimările variază cu privire la cât cheltuiește de fapt Putin pentru război. El trebuie să-și plătească trupele, să acopere costurile gloanțelor și rachetelor uzitate deja de trupele rusești în luptă, pe lângă pierderea vehiculelor militare și a cel puțin o navă de război foarte scumpă - crucișătorul emblematic Moskva, în valoare de 750 de milioane de dolari, care a fost scufundat în Marea Neagră la mijlocul lunii aprilie.
Datele Ministerului rus de Finanțe au arătat că 628 de miliarde de ruble din bugetul federal al Rusiei în aprilie au fost cheltuite pentru apărarea națională, ceea ce se reduce la aproximativ 21 de miliarde de ruble – sau mai mult de 330 de milioane de dolari – pe zi, a precizat The Moscow Times. Acest număr se reduce la aproximativ un miliard de ruble, sau aproximativ 15,5 milioane de dolari, pe oră cheltuiți în războiul din Ucraina.
Dar numărul furniza de Ministerul de Finanțe poate fi o estimare scăzută. Sean Spoonts, redactor-șef al publicației militare de știri SOFREP, a declarat pentru Newsweek la începutul lunii mai că Rusia ar putea cheltui de fapt aproximativ 900 de milioane de dolari pe zi pentru a-și susține eforturile de război.
Estimarea SOFREP a calculat salariile trupelor, munițiile, precum și miile de arme critice și rachete de croazieră care au fost folosite în timpul războiului, care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.
Niciuna dintre aceste date nu ia în considerare impactul total al sancțiunilor economice severe impuse Rusiei. Aceste sancțiuni pot rămâne în vigoare, cel puțin cele impuse de SUA, chiar dacă Rusia își retrage trupele.
Chiar și așa, experții spun pentru Newsweek că simt că Putin este dispus să plătească prețul.
"Strategia actuală a lui Putin este ca armata rusă să ducă un război de uzură pe o perioadă prelungită pentru a ocupa estul Ucrainei", a declarat Lawrence C. Reardon, profesor asociat de științe politice la Universitatea din New Hampshire.
"Putin crede că democrațiile sunt slabe și își vor pierde treptat interesul de a cheltui banii contribuabililor pentru a sprijini armata ucraineană, mai ales că invazia a avut un impact devastator asupra aprovizionării globale cu energie și alimente", a adăugat Reardon.
"Putin joacă astfel pe termen lung și este pregătit să cheltuiască 300 de milioane de dolari pe zi sau mai mult pentru a distruge rezistența ucraineană și sprijinul occidental pentru Zelenski", a mai zis analistul politic.
Michael Kimmage, profesor de istorie la Universitatea Catolică și fost membru al personalului de planificare politică al secretarului de la Departamentul de Stat, a precizat într-un e-mail pentru Newsweek că percepția lui Putin poate să nu fie că armata sa are probleme în războiul din Ucraina.
"Cum evaluează Putin războiul ține de presupunerea fiecăruia. Nu îmi pot imagina referitor la consilierii lui că îi spun că pierde sau că el crede că pierde", a spus Kimmage.
Kimmage a adăugat că Putin "își joacă întreaga carieră politică prin acest război; cum va decurge acesta va determina viitorul Rusiei într-un fel sau altul... Dacă dorește, poate declanșa mobilizarea în Rusia, poate declara oficial război Ucrainei și angrena toată armata lui în Ucraina. 300 de milioane de dolari pe zi sunt o mulțime, dar prețul petrolului crește, iar asta sporește veniturile Rusiei".
Cu toate acestea, Reno a spus că, deși Putin s-ar putea dedica unui război lung contra Ucrainei, rușii influenți și puternici ar putea începe să-și piardă în curând răbdarea.
"Problema strategică mai largă pentru ruși este că ucrainenii distrug încet armata Rusiei, sau cel puțin ajută la transformarea ei într-o forță care este mult mai slabă la nivel global decât era înainte de 24 februarie. La un moment dat, rușii importanți s-ar putea întreba dacă a meritat", a spus Reno. (sursa: Newsweek)
Sursa foto: Daily Beast