Președintele american Joe Biden a subliniat într-un editorial publicat pe New York Times că nu va sugera Ucrainei să predea Rusiei vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului.
"Nu voi pune presiune pe Guvernul ucrainean – în privat sau în public – pentru a face concesii teritoriale. Ar fi greșit și contrar principiilor bine stabilite să procedez astfel", a zis Biden.
Liderii europeni au fost împărțiți în privința modului de a aborda relațiile cu președintele Putin. Franța și Germania au avut, de exemplu, un apel telefonic comun de 80 de minute cu liderul rus, stârnind critici din partea țărilor din estul Europei.
De asemenea, au apărut suspiciuni că unele țări fac presiuni ca Ucraina să cedeze teritoriu, spun analiștii. (sursa: BBC)
La mai bine de trei luni de la declanșarea războiului la scară largă de către Kremlin împotriva Ucrainei, rămâne neclar când și cum se poate încheia conflictul, pe măsură ce Rusia își continuă ofensiva în regiunea de est Lugansk. Secretarul de stat american Henry Kissinger precizase că Ucraina ar trebui să cedeze din teritoriu pentru a ajunge la pace cu Rusia, dar un consilier al președintelui ucrainean a criticat sugestia, spunând pe Twitter despre Kissinger că "ar permite la fel de ușor să fie luate Polonia sau Lituania".
"Este bine că ucrainenii din tranșee nu au timp să asculte 'panicații de la Davos'. Ucrainenii sunt puțin ocupați să apere Libertatea și Democrația", a scris acesta.
Rusia a preluat controlul asupra teritoriului din estul Ucrainei, potrivit evaluărilor teritoriale realizate de Institutul pentru Studierea Războiului, dar Zelenski a afirmat că respectivele regiuni nu sunt negociabile.
"Vrem totul înapoi", a precizat Zelenski.