Statele Unite au decis să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune / Biden: „Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, cu mijloace pentru a descuraja și a se putea apăra împotriva agresiunilor viitoare”


Statele Unite au decis să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune / Biden: „Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, cu mijloace pentru a descuraja și a se putea apăra împotriva agresiunilor viitoare”

Potrivit New York Times (NYT), Statele Unite vor furniza Ucrainei sisteme lansatoare de rachete cu rază lungă de acțiune (aproximativ 80 de kilometri) care să pemită armatei ucrainene să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", după cum însuși liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a scris detaliat într-un editorial publicat de NYT. 

Biden subliniază că rachetele cu rază lungă de acțiune sunt trimise Ucrainei, nu ca să lovească Rusia, ci ca să ofere celei dintâi posibilitatea „de a avea cea mai bună poziție la masa negocierilor” la finele războiului.  

„Nu vrem război între NATO și Rusia. Oricât de mare ar fi dezacordul meu cu președintele Putin și oricât de indignat aș fi de acțiunile sale, Statele Unite nu vor încerca să îl înlăture de la putere la Moscova. Atât timp cât Statele Unite și aliații noștri nu sunt atacați, nu vom interveni direct în acest conflict, nici prin trimiterea de soldați americani în Ucraina, nici prin atacarea forțelor ruse”, explică Biden. 

„Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă, cu mijloace pentru a descuraja și a se putea apăra împotriva agresiunilor viitoare”, mai scrie Biden. 

Liderul american precizează, de asemenenea, într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu o ofensivă rusă extrem de intensă în estul ţării, că nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale. 

„Ar fi complet greșit și contrar principiilor bine stabilite. Negocierile Ucrainei cu Rusia nu sunt blocate pentru că Ucraina a renunțat la diplomație, ci pentru că Rusia continua să ducă un război pentru a prelua controlul asupra unei porțiuni cât mai mari din Ucraina. SUA vor continua să ajute la întărirea Ucrainei și să spriine efoturile acesteia pentru a pune capăt conflictului pe cale negocierilor”, a mai arătat Biden.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

Potrivit agerpres.ro, oficialul a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii în cursul zilei de miercuri.

În cea de-a 98-a zi a invaziei ruse din Ucraina, luptele din est sunt în continuare teribile, rușii reușind să ocupe mare parte din orașul Severodonețk, ultima redută ucraineană din Donbas. Forțele ucrainene au făcut însă progrese în regiunile Herson și Harkov și țin pe loc rețin forțele ruse în Zaporojie,  a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.