Rușii au instalat pe Insula Șerpilor un sistem de rachete anti-aeriene S-300 cu rază lungă de acțiune. Orașul Severodonețk, aproape cucerit. UE a decis un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei


Rușii au instalat pe Insula Șerpilor un sistem de rachete anti-aeriene S-300 cu rază lungă de acțiune. Orașul Severodonețk, aproape cucerit. UE a decis un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

1. Ieri luptele se duceau în centrul orașului Severodonețk, în timpul zilei conform șefului administrației orașului Aleksandr Stryuk forțele ruse controlau jumătate din oraș, seara guvernatorul Gaidai afirma că rușii controlează 70% din oraș. Circa 1.500 de civili din Severodonețk au fost uciși, oficialii ucraineni au făcut apel la civilii din Severodonețk să se adăpostească și să evite deplasările, evacuarea civililor din oraș nu mai este posibilă. Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk Serghei Gaidai a declarat că trupele ucrainene se pot retrage din Severodonețk în Lisiceansk, oraș care se află pe malul drept al râului Doneț.

2. Forțele ruse au atacat dinspre Popasna localitatea Pokrovskoie, la 7 kilometri de Bahmut (orașul care face legătura cu concentrarea ucraineană de trupe din Severodonețk – Lisiceansk).

3. Trupele ruse au atacat ieri localitatea Dolghenikii, dinspre Izium spre Slaviansk, acest oraș a fost atacat cu rachete ieri noapte. Au mai fost atacate cu lovituri de rachete și artilerie localități din regiunile Harkov și Sumî.

4. Țările UE au căzut de acord asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: un embargou parțial asupra livrărilor de petrol, deconenctarea băncii Sberbank de la sistemul SWIFT.

5. Șeful Statului Major al forțelor SUA generalul Mark Milley crede că negocierile ar fi cea mai bună cale pentru încheirea războiului din Ucraina, iar cele două părți implicate ar trebui să ajungă singure la această concluzie. Conform generalului Milley bătălia din Donbas din aceste zile va avea o influență decisivă asupra cursului viitor al operațiunilor militare din Ucraina. Financial Times a publicat o analiză în care afirmă că europenii nu înțeleg ce vor americanii în Ucraina, în ce direcție își doresc să împingă lucrurile. Wall Street Journal a publicat un articol în care se întreabă dacă președintele Biden chiar vrea ca Ucraina să câștige războiul cu Rusia. Principala problemă este reprezentată de ezitările Washingtonului în a livra Ucrainei armament greu.

6. Bugetul Ucrainei este finanțat în acest moment în proporție de o treime din veniturile interne ale țării, restul de două treimi este alcătuit din împrumuturi și granturi internaționale, a declarat ministrul de finanțe de la Kiev Serghei Marcenko.

7. Teritoriile regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie aflate sub ocupație rusă au trecut la folosirea exclusivă a serviciilor ruse de internet și telefonie mobilă. 

8. Surse care și-au păstrat anonimatul susțin în presa ucraineană că atacurile cu bombă din Melitopol nu sunt organizate de partizanii ucraineni, ci fac parte dintr-o confruntare între diverse grupări ruse pentru controlul orașului.

9. Rușii au instalat pe Insula Șerpilor sistem de rachete anti-aeriene S-300 cu rază lungă de acțiune.

10. Separatiștii din Donețk intenționează să confiște navele ucrainene rămase în portul Mariupol cu care să-și facă o flotă comercială proprie, navele urmează să fie redenumite și să navigheze sub steagul republicii separatiste Donețk.

11. Parlamentul de la Kiev a demis-o ieri pe Liudmila Denisova din funcția de avocat al poporului, principalele acuzații împotriva ei fiind că a insistat în declarațiile publice asupra violurilor comise de trupele ruse asupra minorilor pe care nu le-a putut proba, nu s-a implicat în organizarea coridoarelor de evacuare a civililor și a petrecut foarte mult timp în străinătate după 24 februarie. Denisova a declarat că demiterea ei a fost cerută de președintele Zelensky.

12. Băncile ucrainene au înăsprit restricțiile privind retragerile de numerar din străinătate cu carduri emise de ele. Astfel deținătorii de carduri emise de Ukrgasbank nu pot extrage mai mult de 3500 grivne (cca 100 EUR) de la un bancomat din afara Ucrainei. Banca Națională a Ucrainei a limitat inițial extragerile de numerar de pe carduri ucrainene efectuate în afara țării la 100.000 grivne/ lună, sumă redusă de la 21 mai la 50.000 grivne/ lună.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.